Greenwashing és ESG a tőzsdén

Abban általános az egyetértés, hogy az ESG egy fontos kezdeményezés, amely kikerülhetetlen kérdéseket tesz fel a környezetvédelem, a társadalmi igazságosság és a transzparens vállalatirányítás területein. A megvalósítás azonban eddig sokakat csalódással tölt el. Inkonzisztens sztenderdek, greenwashingra tett rendszeres kísérletek látszanak egyelőre nemzetközi fronton. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percekben Kun-Welsz Edittel, a HOLD Alapkezelő részvénypiaci elemzőjével, portfóliómenedzserével és ESG vezetőjével beszélgetett Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető.

Az ESG értékelések kifejezetten nagy torzítást mutatnak a jelenlegi rendszerben. Most azok a vállalatok kapnak kedvező értékelést, akik sok információt szolgáltatnak magukról. Ez sok esetben akkor is így van, ha ezek az információk nincsenek hitelesítve és elfedik a valódi helyzetet. Ahhoz azonban, hogy az ESG befektetések optimális lehetőséget jelentsenek, elengedhetetlen, hogy az értékelések a valóságot tükrözzék. 

Gyakori félreértés az is, hogy az ESG alapok garantáltan vonzó hozamokat szállítanak a befektetőknek, pedig ez nincs így. A fenntartható működés idővel pozitív hatással lesz a vállalatok jövőbeli kilátásaira, egyelőre azonban nem beszélhetünk garantált sikerről és emelkedésről. Az ESG értékelések már említett problémái, a tőzsdén rendre előforduló greenwashing pedig különösen kétségessé teszik, hogy vajon miként teljesítenek majd a mai ESG alapokban található vállalatok.

A Peak és a HOLD Alapkezelő szakértői említik még a tőzsdei greenwashing kifinomult formáit, valamint a területen várható pozitív fejleményeket. A teljes adás Spotify-on visszahallgató a lenti linkre kattintva.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.