Anonimitás a blockchainen

A Fintech Világa – Blockchain Percek egy hetente megjelenő rádióműsor és podcast a blokklánc technológiák világáról. Bár egyre többet hallani a kriptovalutákról és más blokklánc megoldásokról, sokaknak ez még mindig ismeretlen terület. Műsorunk éppen ezért segít naprakészen tartani a hallgatókat a technológia gyorsan fejlődő világában. A blockchain technológia alapjait a legújabb híreken és a legérdekesebb vállalkozásokon keresztül mutatjuk meg.

Sokan tévesen gondolják azt, hogy a kriptovaluta-kereskedés anonim. A megfelelő kifejezés inkább a kvázi-anonim lenne. Egyrészről a kriptovaluták tényleg biztosítanak egyfajta ismeretlenséget. Másrészt a nyilvános blockchain hálózatok, amelyeken végbe mennek a kriptovaluta-tranzakciók, teljesen átláthatók és visszakövethetők. Főleg a visszakövethetőség szempontjából nem beszélhetünk teljes anonimitásról. A névtelenség csak abban az értelemben adott, hogy bárkinek lehet egy kriptotárca címe anélkül, hogy bármit is fel kelljen fednie a személyazonosságáról. Egy személy több címet is birtokolhat, és elméletben semmi sem kapcsolja össze ezeket a címeket, vagy jelzi azt, hogy ugyanaz az ember birtokolja őket.

Lényegében a kriptovaluta-kereskedés olyan, mintha álnéven írnánk. Ha egy író álnevét valaha is összekapcsolják a személyazonosságával, akkor minden, amit valaha is írt az álnév alatt, hozzá fog kapcsolódni. Még az eredeti Bitcoin fehér könyvben is azt javasolták, hogy a felhasználók minden tranzakcióhoz új címet használjanak, hogy elkerüljék, hogy egy közös tulajdonoshoz kössék őket.

A Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető arról beszélgetnek, hogy milyen mértékben lehet névtelen a kriptovaluta kereskedés, és ennek milyen kockázatai lehetnek. Szó lesz arról is, hogy mely szereplők törekednek az anonimitásra, milyen adatok követhetők a blokkláncon, és hogy a technológia szabályozási környezete hogyan változhat a közeljövőben.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.