Tőzsdén jegyzett cég vásárol fel magyar fintechet

Maga mögött hagyja a privát piacot az ff.next, ugyanis többségi tulajdonrészt szerzett benne a tőzsdén jegyzett Gloster Csoport. Az ügylet által olyan erőforrásokra tehet szert a fintech startup, amelyekre támaszkodva jelentősen kibővülnek lehetőségei a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.

Az ff.next neve ismerősen csenghet olvasóink számára. A startup megjelent év eleji Fintech Sparks kiadványunkban, egy bemutató cikkünkben, valamint a Fintech Világa rádióműsorban is. Csapatuk design-vezérelt banki megoldásairól ismert hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A startup négy fő termékét egy személyazonosítási, egy zöld pénzügyi, egy családi banki és egy pénzkezelési megoldás adja. A központi szerepet azonban mégsem ezek, hanem a projektalapú megbízások teszik ki. Az ff.next dolgozott már az Intesa Sanpaolo, az MKB Bank és az OTP Bank mobilalkalmazásain is. Továbbá Ausztráliából, az Egyesült Királyságból, a Közel-Keletről és Szingapúrból is voltak már ügyfeleik.

A mostani felvásárlást is egy beszállítói együttműködés alapozta meg. Az ff.next már nyolc hónapja dolgozik a Gloster Csoporttal. A vállalat ekkor látta meg a potenciált a startupban és növekedési stratégiája részeként döntött az akvizíció mellett. A csoport egy többrétegű informatikai szolgáltató, a hazai és nemzetközi piacon is jelen van. Az érkező fintech kompetenciákkal a pénzügyi szektor felé való terjeszkedés nagyobb szerepet kap.

Bár pénzügyi részletek nem kerültek nyilvánosságra, a Gloster Csoport 54,7 százalékos részesedésre tett szert. A vállalatnak a Széchenyi Alapok Zrt.-t, az MKB Fintech Labet és az Oxo Labset kellett kivásárolnia a startupból, valamint az alapítóktól is vásárolt további tulajdonrészt, hogy többségi tulajdonossá váljon.

Az akvizíció fő célja, hogy nagy nemzetközi tendereket nyerjenek a felek. Az ff.next adja a fintech szakmai alapokat és a design-vezérelt banki fejlesztési tapasztalatot. A Gloster Csoport pedig fejlett pénzügyi, jogi, számviteli infrastruktúrájával és sales tapasztalatával segíti a szintlépést, amivel még nagyobb megbízásokat szerezhetnek a felek.

Forrás: Forbes

Kép: Gloster Csoport

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.