Így segíthet az ID wallet Magyarország fejlődésében

Minél gazdagabb és fejlettebb egy ország, lakosai annál inkább szeretnék idejüket minél jobban beosztani. Az időnk elvesztegetésének egyik jellemző oka a sorbanállás, hiszen gondoljunk csak bele, egy év alatt mennyi időt töltünk bankokban, a postán, kormányablakban, mobil- és internetszolgáltatónál sorban állva csak azért, hogy megmutassuk valamely személyazonosításra alkalmas dokumentumunkat, majd aláírjunk egy papírt. Szorozzuk be ezt a számot az összes magyar állampolgárral, akik hozzánk hasonlóan értékes órákat töltenek ezzel. Mennyi időt töltöttünk mi mindannyian Magyarországon egy sorban várakozva fölöslegesen?

Számos ügyintézési és üzleti folyamat még mindig meglehetősen lassú, manuális és analóg. A papíralapú, kézzel történő aláírással, nyomtatással, majd szkenneléssel (és egyéb idő- és pénzrabló tevékenységekkel) teli folyamatoknak köszönhetően a különböző közigazgatási és kereskedelmi szolgáltatások igénybevétele akár 5 munkanapba is telhet igényléstől az aláírásig. Ez lehetne 5 perc is, ráadásul mind a közszolgálati, mind a privát szektor munkatársainak válláról levenné a papíralapú folyamatokkal járó adminisztrációs terheket. Egy biztosító például napi maximum 50 kötvényt tud feldolgozni, miközben ez a szám 500 is lehetne, vagy mondjuk egy egyszerű bankszámla nyitása is akár napokig tarthat a sok manuális papírmunkának köszönhetően.

Az Oxfordi Egyetem egy 2016-os tanulmánya szerint optimális digitalizációs stratégiával – mely a gazdasági folyamatok hatékonyságát és digitalizációját helyezi középpontba – az Egyesült Államok GDP-je akár 2,1%-ot nőhetne. Képzeljük el, Magyarország GDP-je mennyit nőne évente, hiszen digitalizációban sok tekintetben még nem éri el az USA szintjét, így sokkal több lehetőség van a fejlődésre. Az Európai Unió is felismerte a társadalom digitalizációját támogató szolgáltatókban rejlő hatalmas lehetőséget és a következő 10 évet „digitális évtizednek” nyilvánította, amelyhez kapcsolódó IT infrastruktúra elengedhetetlen része az ID walletek létrehozása.

ID wallet

Az ID wallet egy privát és titkosított felhőalapú szolgáltatás, mely biztonságosan tárol személyes adatokat és lehetővé teszi a személyazonosítást online és offline egyaránt. Az ID walletek közül Magyarországon elsőként az Identyum ID wallet érhető el, mellyel a személyes adatok megosztása biztonságos és ellenőrzött módon történhet a felhasználók kifejezett hozzájárulásával.

Az Identyum ID wallet létrehozásakor a személyes adatok egy, a fogyasztó által megadott PIN kóddal kerülnek levédésre. A PIN mellett szükséges egy további adat megadása a walletben tárolt személyes adatokhoz való hozzáféréshez. Ez lehet mobiltelefonszám, e-mail cím vagy arcfelismerés. Ha elveszíted a telefonodat vagy azt az egyéb eszközt, amellyel létrehoztad az ID walletedet, akkor másik eszközről is hozzáférhetsz ahhoz. A személyazonosító okmányon szereplő információkon túl hitelesített, jogilag érvényes elektronikus aláírás is jár a wallethez. Az Identyum ID wallet már elérhető Magyarországon, Horvátországban és Szlovéniában.

Állampolgárok és az állam összekötése – ID walletek által

Az Identyum ID wallet megfelel az európai digitális személyazonosság jogi feltételeinek. Hamarosan minden EU polgár alkalmazhatja ID walletjét minden tagállamban, lehetővé téve “az online és offline azonosítást, a kormányok által szolgáltatott információk – például vezetéknév, utónév, születési idő, állampolgárság – tárolását és cseréjét, a megbízható magánforrásból származó információk tárolását és cseréjét, az információ felhasználását egy meghatározott tagállamban való tartózkodáshoz, munkavállaláshoz vagy tanuláshoz való jog megerősítése céljából.” Egy ID wallet több helyzetben is alkalmazható, például bankszámla nyitásra anélkül, hogy be kellene mennünk a fiókba, az életkor bizonyítására korhatárhoz kötött információ lekéréséhez vagy weboldalak megnyitásához, távolról történő bejelentkezésre hotelekbe vagy más szállásokra, közszolgáltatások használatára.

Az ID wallet így egy közvetlen és biztonságos kommunikációs csatornát nyit meg az állampolgárok és állami vagy privát szolgáltatók között, mindeközben pedig csökkenthet majd olyan adminisztrációs terheket, az mint egyetemi beiratkozáshoz szükséges papírmunka, a különböző szerződéses folyamatok stb.

Már te is elkezdheted használni az Identyum NOW portált a jogilag érvényes elektronikus aláírásokhoz. Hozd létre Identyum ID walleted itt!

A projekt a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködés Programm 2014-2020 és a Beneficiary Light Grant Scheme (B Light) támogatásából valósul meg. A tartalom kizárólag a Bancard Tanácsadó Kft. felelősségi körébe tartozik és nem tekinthető az Európai Unió vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóság hivatalos állásfoglalásának.

Szerző: Bancard Tanácsadó Kft.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.