Nincs menekvés a szankciók elől

Közeledünk az év első hónapjának végéhez, látványosan növekszik a méretes befektetések száma világszerte. Ezúttal 45 millió dollárt (kb. 16,4 milliárd forint) kapott egy brit startup, amely a szankciós listák hatékony szűrésében támogatja a pénzintézeteket. Ez volt ráadásul a cég első tőkebevonása, vagyis rögtön nagy bizalmat szavaztak neki a befektetők. 

A londoni székhelyű cég, a GSS mindössze két éve, 2021-ben jött létre. Szolgáltatásának alapja egy modern, áttekinthető, felhőalapú platform, amit bankoknak és egyéb pénzintézeteknek kínál. A bankok erre szakosodott alkalmazottai itt könnyedén megoszthatják egymással a tranzakciók ellenőrzésekor keletkező adatokat, így minden fontos információ egy helyen jelenik meg. 

Nem fordulhat többé elő, hogy egy fontos adatot több helyen, egymás tudta nélkül kezelnek a különböző szakemberek. Így a banki compliance csapatok is időt spórolnak a munkájuk során, az áramvonalasított folyamatok révén pedig gyorsabbá válhat a nemzetközi utalások jóváhagyása.

Hatékony szűrés nélkül mit sem érnek a szankciók

Már amennyiben jóváhagyják őket, hiszen a GSS megoldásának lényege, hogy sokkal könnyebbé válik a problémás tranzakciók kiszűrése. Így kisebb eséllyel engedélyeznek olyan utalásokat, amelyek kezdeményezői, vagy épp fogadói olyan cégek, vagy magánszemélyek, akik szerepelnek valamilyen szankciós listán. A GSS hitelességét pedig csak növeli, hogy egy ideje adatbiztonsági kérdésekben a SWIFT-tel is együttműködik. Utóbbi egy nemzetközi pénzügyi kommunikációs rendszer, amelyet devizaügyletek lebonyolítására használnak pénzintézetek.

“A szankciós listákra történő szűrés nemzetközi biztonsági kötelesség, egyben a globális fizetési rendszer nehézségeinek egyik legfőbb okozója. Most különösen érzékeny kérdés ez, hiszen a lakosság és a vállalatok egyre inkább igénylik az azonnali fizetéseket [ezek gyorsasága nehezíti a gyanús tranzakciók kivédését –  a szerk.]. A GSS különösen alkalmas arra, hogy a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt értéket teremtsen szolgáltatásával. Nagyon örülünk, hogy le tudtuk zárni ezt a tőkebevonási kört és nagyszerű partnerekkel folytathatjuk a GSS fejlesztését.”

Tom Scampion, a GSS vezérigazgatója

A szolgáltatás egyébként is izgalmas, napjainkban viszont különösen releváns lehet a nemzetközi pénzintézeteknek. Az orosz-ukrán háború hatására rengeteg gazdasági szankció került kivetésre az agresszor fél fontos szereplőivel szemben. A szakértők szerint ezek betartatása elengedhetetlen a kívánt hatás eléréséhez. A GSS megoldásai révén most még nehezebb lesz a menekülés az érintetteknek. 

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.