Több pénzügyi óriás felfüggeszti orosz tevékenységét

Lassan két hete szól minden az orosz-ukrán háborúról. A szigorú nyugati szankciók különösen nagy mértékben érintik a pénzügyi szektort, amint azt a Tinkoff helyzetét elemző cikkünkben is megírtuk. Az elmúlt napokban a világ legnagyobb kártyatársaságai is csatlakoztak az Oroszországgal szembeni fellépéshez. A Mastercard, a Visa, a PayPal és az American Express egyaránt bejelentették, felfüggesztik tevékenységüket az országban. 

A PayPal felfüggesztette az új felhasználók felvételét. A pénzfelvétel egy ideig még működik, hogy a számlaegyenlegek a releváns törvényeknek és szabályozásoknak megfelelő módon tudjanak átkerülni új helyükre. “A jelenlegi körülmények miatt felfüggesztjük a PayPal szolgáltatásait Oroszországban,” – nyilatkozta Dan Schulman, a PayPal CEO-ja. A vállalatvezető hozzátette, hogy a PayPal a nemzetközi közösséggel egységben elítéli az orosz inváziót Ukrajnában. 

A Mastercard, a Visa, az American Express ennél is messzebbre mentek. A kártyatársaságok előbb számos pénzintézetet eltávolítottak fizetés hálózatukról, majd néhány nappal később minden fizetési szolgáltatást felfüggesztettek az országban. 

Ezzel a lépéssel az orosz bankok által kibocsátott kártyák többé nem használhatók a Mastercard, a Visa, valamint az Amex fizetési hálózatain. A fizetések a belföldi és külföldi tranzakciók esetén egyaránt felfüggesztésre kerültek. További szankcióként a külföldön kiállított kártyák sem használhatók az orosz kereskedőknél és ATM-eknél. 

“Nem volt könnyű meghozni ezt a döntést. A Mastercard több, mint 25 éve van jelen Oroszországban. Közel kétszáz kollégánk dolgozik itt, akik minden érdekelt személy (stakeholder) számára kritikus fontosságúvá teszik ezt a vállalatot. A továbbiakban nagy hangsúlyt fektetünk biztonságukra és jólétükre, így a fizetések és egyéb juttatások továbbra is folyósításra kerülnek. A megfelelő idő elérkezésekor – amennyiben azt a törvények lehetővé teszik – támaszkodni fogunk a szenvedélyükre és kreativitásukra a működés helyreállításához.” – áll a Mastercard közleményében.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.