Kvantumtitkosítás

A Fintech Világa mai adásában Suppan Márton és Érczfalvi András Polecsák Johannal, a QAN társalapítójával beszélgetnek a kvantumtitkosítástól. A QAN platformon a felhasználók kvantumtitkosítással ellátott okos szerződés alapú megoldásokat fejleszthetnek.

A QAN történetének érdekessége, hogy magát a társalapítót, Johannt is meg kellett győzni a blockchain technológia és az arra épülő megoldások validitásáról. A QAN platformjának középpontjában álló kriptográfia egyike a legérdekesebb felhasználási területeknek. 

Az adásban Johann kifejti a poszt-kvantumtitkosítás legfontosabb előnyeit, hangsúlyozva, hogy a jövőben bizonyosan beálló problémákra már most meg kell kezdeni a reagálást. Mint elmondta, a kvantumszámítógépek egyelőre nem tartanak magas fejlettségi szinten (nagyon magasak a költségeik és mégsem igazán megbízhatók), idővel olyan gépek kerülhetnek kifejlesztése, amelyek könnyedén oldanak meg ma még megoldhatatlannak hitt feladatokat. Ide tartozik a titkosító algoritmusok feltörése is, ami érzékeny személyes és banki adatokat, adott esetben államtitkokat is rosszindulatú felek kezére juttathat.

A teljes adás a lenti linken meghallgatható Spotify-on. 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.