Létrejött a Blockchain Koalíció

Március 8-án, ma délelőtt hivatalosan is megalakult a Blockchain Koalíció. A szakmai csoportot az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont hívták életre. A felek felismerték, hogy a blockchain technológia jelentőségének növekedése szükségessé teszi a hazai szereplők közös állásfoglalását.

A Blockchain Koalíció a közszféra, az egyetemi és tudományos szféra, a szakmai szervezetek, valamint a versenyszféra szereplőinek részvételével kezdi meg működését. Az elsődleges cél a blockchain technológia nemzetgazdasági szerepének növelése, valamint a jó gyakorlatok átadása lesz. Az alapítók szerint a koalíció elősegítheti, hogy Magyarország nemzetközi szinten is markáns szerepet töltsön be a blockchain technológia adaptálásában. Ennek megfelelős prioritást élvez majd a kutatás-fejlesztés, valamint a szolgáltatásfejlesztés támogatása. A technológia relevanciáját az adja, hogy segítségével határokon átnyúló, autonóm rendszerek alkothatók meg. Az alapítók szerint emiatt annak működtetése fontos szuverenitási, szabályozási és kockázati kérdésekben is cselekvést tesz szükségessé.

A koalíció alakuló ülését dr. Urbán Viktor, a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont szakértője, egyben az esemény moderátora nyitotta meg, aki köszöntötte az esemény résztvevőitŐt Dr. Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője követte. A szakember köszöntőjében kiemelte, elengedhetetlen a kormányzat és a piaci szereplők közötti diskurzus és edukáció megléte. Erre már csak a jövőbeli előrelépések maximalizálásának érdekében is szükség van. Az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM) égisze alatt 2018 decembere óta működik a Blockchain munkacsoport, vagyis voltak előzményei a mostani kezdeményezésnek.

Az állam támogatni, de nem irányítani akar

Prof. Dr. Palkovics László, Innovációs és Technológiai miniszter szintén kiemelte a koalíció létrejöttének fontosságát. A miniszter szerint a kormányzatnak reagálnia kell a gazdaságban jelenlévő technológiai változásokra és támogatnia kell az innovatív megoldások terjedését. A miniszter elmondta, hogy az ITM vállalja a Blockchain Koalíció finanszírozását, a minisztérium ugyanakkor nem kíván túlzott szerepet betölteni az ökoszisztéma fejlődésében. Ehelyett támogató félként, a piaci szereplők előrelépést igyekszik majd segíteni a jövőben. 

„A kormány kiemelt figyelmet fordít minden innovatív technológiára, amely tovább élénkítheti, gyorsíthatja Magyarország digitális fejlődését. A Blockchain Koalíció alapvető célja, hogy közreműködjön a hazai gazdasági hasznosítás lehetőségeinek kijelölésében, a megfelelő jogszabályi keretrendszer kidolgozásában. A tudás és bevált gyakorlatok megosztásával támogatja a blockchain alapú innovációkra nyitott hazai vállalkozásokat, ipari szereplőket abban, hogy nemzetgazdasági szinten mérhető versenyképesség-növekedést érjenek el. A nemzetközi kapcsolatok kiépítésében sokat segíthet, hogy Magyarország már 2019-ben csatlakozott az Európai Blockchain Partnerséghez. A gyors, biztonságos és automatizálható technológia sokféle hasznosításhoz biztosíthat ideális táptalajt például a mesterséges intelligencia és más adatintenzív ágazatok terén is. – fogalmazott a miniszter.

Beszéde végeztével Palkovics László digitálisan aláírta a Blockchain Koalíció alapító nyilatkozatát, a szervezők pedig az elnökség tagjait és a további alapító tagokat is invitálták a dokumentum aláírására. Az elektronikus felületen történő aláírás az alapító nyilatkozat hitelesítése mellet szimbolikus jelentőséggel is bírt. A gesztussal a felek jelezték elkötelezettségüket a digitális transzformáció és innováció előmozdítása mellett. 

Diverz elnökség alakult meg

A folytatásban Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke, illetve a  Blockchain Koalíció elnöke beszélt a blockchain technológiában és a kriptoeszközökben rejlő potenciálról. Az elnök ezt követően egyenként bemutatta az elnökségi tagjelölteket és hangsúlyozta, hogy felkérésükkor nagy hangsúlyt fektettek a piaci és szabályozói szereplők közötti ideális egyensúly megteremtésére. Erre azért volt szükség, hogy a koalíció diverz összetételével a lehető legtöbb területen tudjon jelentős munkát végezni és hozzájárulhasson a hazai blockchain ökoszisztéma fejlődéséhez.

Az elnök beszédét az elnökség tagjainak megválasztása követte. A résztvevők negyven igen és nulla nem szavazattal egyhangúlag választották meg a jelölteket. A folytatásban a Blockchain Koalíció elnökségét Erényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium IT politikai szaktanácsadója; Dr. Karlócai Balázs, az IdomSoft vezérigazgatója; Balogh Bálint, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti koordinációs igazgatója; Prof. Pataricza András, a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék professzora; Kalocsai Kornél, a Blockchain Magyarország Egyesület elnöke; Suppan Márton, a Peak Financial Services vezérigazgatója; valamint Fischer Bálint, a Dorsum Zrt. üzletfejlesztési vezetője alkotják majd.

Nem szabad lemaradni

Vágujhelyi Ferenc zárszóként is a blockchain technológia fontosságát emelte ki. A koalíció elnöke szerint a blockchain használói nem várnak közvetlen támogatást a kormányzattól, hiszen elsősorban magában a technológiában hisznek. A koalíció célja ennek megfelelően nem az ökoszisztéma meghatározása lesz. Az elnök szerint hatalmas szükség volt az azonnali cselekvésre, ugyanis a blockchain technológia nem várja meg a kései adaptálókat. A Blockchain Koalíció létrejötte már csak emiatt is kulcsfontosságú esemény a hazai közeg számára. 

Az alakuló ülés Czeglédi Tamás, a Blockchain Koalíció szakmai vezetőjének beszédével ért véget. A szakember szintén méltatta a frissen létrejött szövetséget és sikeres, közös munkára invitálta az elnököt, valamint az elnökség tagjait. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.