Kína irányába fordulnak az orosz bankok és fintechek

Úgy tűnik Kínától várják a segítséget az orosz bankok, miután a Visa, a Mastercard, az American Express és a PayPal is felfüggesztette szolgáltatásait az országban. A globális kártyakibocsátók az Ukrajna elleni invázió miatt döntöttek az orosz tevékenységek beszüntetése mellett. 

A Sberbank és az Alfa Bank a kínai UnionPay fizetési rendszerre támaszkodhatnak a jövőben a bankkártyás szolgáltatások esetén. Az elmúlt héten számos súlyos szankció került kiszabásra Oroszországgal szemben. A nyugati fellépés jegyében hét orosz bankot leválasztottak a SWIFT globális fizetési kommunikációs rendszerről, ami rendkívül nehéz helyzetbe hozta a helyi bankokat. A szankciókhoz a kártyakibocsátók mellett egyébként a fintechek is csatlakoztak. A Wise és a Remitly például nem dolgoznak fel több tranzakciót az országban. 

A két említett bank szerint az UnionPay hálózat összekapcsolható lenne Oroszország saját fizetési hálózatával, a Mirrel. A Mir létrehozása 2014-re eredeztethető vissza, hiszen azt a Krím-félsziget annektálásával járó szankciók elleni védekezésként hozta létre az Orosz Központi Bank. Most a jelek szerint a kisebb méretű bankok és a fintechek körében is jelentős a hajlandóság a UnionPay használatára. Jelezte már ilyen jellegű szándékát a Tinkoff, a Rosbank és a Credit Bank of Moscow is. 

Az Oroszországot elhagyó globális vállalatok ezzel egyidőben sajnálatukat fejezték ki a lépés szükségessége miatt. Al Kelly, a Visa elnök-vezérigazgatója szerint a vállalatnak egyszerűen nem volt más választása, mint a működés felfüggesztése. Kelly hangsúlyozta, hogy az orosz munkavállalók támogatása és jólétének biztosítása prioritást élvez majd a továbbiakban. 

Hasonló gondolatokat tett közzé Stephen J. Squeri, az AmEx elnök-vezérigazgatója. A vállalatvezető szerint az Ukrajna ellen indított orosz támadás egy védhetetlen, megmagyarázhatatlan lépés, amire reagálniuk kellett. A szolgáltatások szünetelése mellett az AmEx a nemzetközi szankciók által érintett bankokkal is megszünteti a meglévő kapcsolatokat. 

Forrás: AltFi

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.