Sorra vonják vissza a hiteleket az Egyesült Királyságban

A jelzáloghitel-kínálat több mint 40 százalékkal csökkent a szigetországban. A hagyományos bankok és a neobankok is visszavonták több hitelterméküket. Mindez a pénzügyi szektorban uralkodó bizonytalanság következménye.

Még szeptember 23-án mutatta be pénzügyi terveit az új brit kormány. Az egyik legfőbb elem az adócsökkentés lesz, amelynek köszönhetően 5 év alatt 45 milliárd fonttal kevesebb pénzt szed be az ország az emberektől. Mindezt segítő célzattal konferálták fel, azonban óriási káoszt okoztak a pénzügyi piacokon.

Egyrészt, a font árfolyama óriásit esett a dollárral szemben – 37 éve nem tapasztalt szintekig süllyedt értéke. Másrészt, az alapkamattal kapcsolatos várakozásokra is hatással volt a bejelentés. A Bank of England már megkezdte kamatemelési ciklusát, amivel részben az volt a célja, hogy mérsékelje a hitelfelvételt és a költekezést, valamint enyhítse a szegényebb rétegekre nehezedő pénzügyi nyomást. Az adócsökkentés azonban ezzel ellentétes hatást vált ki, így a központi bank kénytelen lesz még magasabbra emelni az alapkamatot.

Egy éve még 0,25 százalék volt az alapkamat az országban, mostanra 2,25 százalék lett és a közeljövőben még a 6 százalékot is elérheti.

Óriási bizonytalanság a hitelezési piacon

Természetesen az alapkamattal kapcsolatos bizonytalanság a hitelezési piacra is hatással van. A pénzügyi tervek bejelentése után 1621 jelzáloghitel-terméket vontak vissza a brit bankok, ami az országos kínálat több mint 40 százaléka. A már kihelyezett hiteleket ezek a lépések nem érintik jellemzően, azonban új ügyfelek már nem vehetik fel őket.

A leginkább érintett termékek a fix kamatozású jelzáloghitelek. Eddig több mint 20 hitelező törölte az összes ilyen termékét. Bár minden a megkötött szerződéstől függ, jellemzően egy fix kamatozású jelzáloghitel törlesztőrészlete nem növekszik az alapkamattal vagy egyéb referenciaként használt kamatlábbal. Így az ilyen termék kínálatán lényegében pénzt veszítenek a hitelezők, ha általánosan emelkednek a kamatok, a terméknél viszont nem.

Léket kapott a fintech hitelezés

A hagyományos bankok és a neobankok is átalakítják termékpalettáikat. A legnagyobb brit hitelezők közül is többen visszavonták egyes termékeiket, mint például az HSBC, a TSB vagy a Kent Reliance. A neobanki szektorból az Atom Bank és a Habito is így tett, valamint még korábban a Molo Finance is felfüggesztette jelzáloghitelezési tevékenységét.

Az Atom Bank eddig legfeljebb ötéves futamidejű, fix kamatozású jelzáloghiteleket is kínált. A Habito még merészebb volt, akár 40 évre is vehettek fel ilyen hitelt ügyfelei. Most viszont – mint számos hagyományos és újvonalas hitelező – mindketten új hitelfeltételek meghatározásán dolgoznak.

Év elején még azt jósoltuk, hogy idén az egyik legnagyobb fintech trendet a hitelezés felerősödése adja. Részben igazunk volt, ugyanis több nagy név is hiteltermékekkel bővítette termékpalettáját. Azonban ezek rendre BNPL-hitelek és személyi kölcsönök voltak. Azonban a jelzáloghitelek területén nem sikerült még maradandót alkotni, és jelenleg úgy tűnik, hogy az év hátralevő részében sem reális áttörésre várni.

(Forrás: AltFi, Bloomberg, Guardian)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.