A Google keresőjében vadásznak áldozataikra az adathalászok

Újabb csalási kísérletre hívta fel a figyelmet az MKB Bank: az adathalászok legújabb módszere, hogy a Google keresőjében hirdetik oldalaikat. A bankcsoport néhány tippet is megosztott a védekezéshez.

Az utóbbi időszakban megszaporodtak az MKB Bank ügyfeleit célzó adathalász kísérletek, amelyek során a csalók személyes adatokat próbálnak megszerezni. Az adathalászok legújabb módszere, hogy a Google keresőjében hirdetik csaló oldalaikat – közölte a hétvégén a bankcsoport.

Megszaporodtak az adathalászok támadásai

Az MKB közleménye szerint az elmúlt időszakban számos bejelentés érkezett hozzájuk, a többségük arról szólt, hogy adathalász linkre kattintottak a Google keresőjéből.

A bank szakemberei a következőket javasolják az ügyfeleknek biztonságuk érdekében:

  • Soha ne a böngésző keresőjén keresztül keressenek rá a bank vagy bankjuk internetbankjának oldalára (például Google). Minden esetben a bank hivatalos honlapjáról (www.mkb.hu) nyissák meg az internetbankot.
  • Ellenőrizzék a böngésző címsorában szereplő címet, és amennyiben nem a https://login-online.mkb.hu/ vagy a https://www.mkbnetbankar.hu/ cím szerepel, vagy nem „.hu”-ra végződik a cím, azonnal zárják be a böngészőt.
  • Minden esetben olvassák el az SMS-ben kapott jóváhagyó kódot tartalmazó üzenetet, ellenőrizve, mihez adják jóváhagyásukat.
  • A bank applikációjával történő jóváhagyás esetén mindig ellenőrizzék az aláírandó tranzakciót vagy módosítást jóváhagyás előtt.
  • Amennyiben bizonytalanok az MKB Banktól kapott üzeneteket illetően (például nem ők indították a tranzakciót vagy applikáció telepítést), azonnal hívják a TeleBankot a 06 80 350 350-es telefonszámon.
  • Amennyiben megnyitották a hivatkozást és megadták az adataikat, azonnal keressék fel a bank ügyfélszolgálatát és függesszék fel netbank jogosultságukat!

További részleteket a bank honlapján olvashatsz.

Az már nem is kérdés, hogy ér-e minket kibertámadás

Egy tavalyi kiberbiztonsági rendezvényen a leggyakoribb magyarországi kibertámadásokat vették górcső alá. Az esemény konklúziója az volt, hogy már apró biztonsági lépésekkel és nagyobb figyelemmel megelőzhetők a komoly károk.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.