Villámgyors pénzküldést biztosít a Revolut Európa-szerte

Most már percek alatt is lehet nemzetközi utalást intézni hagyományos bankok felé a Revoluton a neobank állításai szerint. Pontosabban bankkártyaszám alapján lehet pénzt küldeni Európa-szerte, az integrált Mastercard Send szolgáltatásnak köszönhetően.

A Revolut „Átutalás” oldalán a „Nemzetközi átutalások” funkcióra kattintva érhetjük el az új szolgáltatást. Itt több ország közül is választhatunk az „Úti cél kiválasztása” lehetőségnél, azonban nem minden országban érhető el még a bankkártyaszám alapú utalás.

A jelenleg lefedett országok: 
Bulgária, Ciprus, Csehország, Egyesült Királyság, Grúzia, Görögország, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Kazahsztán, Észak-Macedónia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovákia, Törökország, Ukrajna

Az ország kiválasztása után a „Pénzküldés” felületre kerülünk, ahol kiválaszthatjuk az átutalás módját: bankszámlaszám vagy bankkártyaszám alapján is küldhetünk pénzt. A bankkártyaszám alapú utalással napok helyett percek alatt teljesülhet a megbízás.

Forrás: Fintech.hu

Minimum 810 forint és maximum 950 ezer forint közötti összeget lehet küldeni bankkártyaszám alapján. Fontos kiemelni, hogy nem ingyenes a szolgáltatás igénybevétele: a díjak 5,67 és 6650 forint között alakulnak a küldeni kívánt összeg függvényében.

Ha a számok mögé nézünk, 0,7 százalékos díjjal jár a szolgáltatás igénybevétele, ami még egyes hagyományos bankok díjainál is magasabb. Főleg annak fényében számítanak magasnak a díjak, hogy a Revolut alkalmazásán belül ingyenesen küldhetünk egymásnak pénzt földrajzi helyzettől függetlenül. Igaz, egyik esetben sem neobank és hagyományos bank közötti tranzakcióról van szó.

A folyamat végén meg kell adnunk a kedvezményezett bankkártyaszámát. Ha saját bankkártyára utalunk, akkor elég csak a számot megadni, viszont, ha másnak küldenénk pénzt, akkor a teljes nevüket is fel kell tüntetnünk.

A legfőbb előnye a fizetési lehetőségnek, hogy nem kell napokat várnunk a megbízás teljesítésére, viszont több más szempontból továbbra is megérheti bankszámla alapján pénzt küldeni. A bankszámla alapú utalással több országba is küldhetünk pénzt összeghatár nélkül, méghozzá díjmentesen.

Forrás: Fintech.hu

Nemzetközi szinten páratlan funkció, de a Revolut még nem képes beváltani minden ígéretét

Elsőre nem feltétlenül tűnhet fel, de óriási jelentőséggel bírhat a Revolut új funkciója, akkor is, ha még bőven van mit fejleszteni rajta, hogy beteljesítse potenciálját. Hasonló azonnali fizetési rendszereket eddig jellemzően egy neobankon belül vagy egy országon belül figyelhettünk meg. Például

  • két Revolut-felhasználó szinte azonnal küldhet egymásnak pénzt, valamint
  • két magyar bankszámla között 5 másodperc alatt végbemegy egy utalás 10 millió forintig.

Ez a Revolutéhoz hasonló lefedettségű nemzetközi szolgáltatás viszont páratlan. Főleg annak fényében, hogy a neobank számos ország hagyományos bankjait vonta be ebbe a hálózatba a Mastercard hálózatán keresztül.

A gyakorlatban rengeteg országból küldhetünk pénzt a feljebb említett európai országok egyikébe szinte azonnal. Elég csak feltöltenünk a Revolut-egyenlegünket egy bankkártyával, majd küldhetjük is a pénzt a kedvezményezett bankkártyaszáma alapján. Viszont még bőven vannak fejlesztendő területek.

Van még hova fejlődnie a Revolut új szolgáltatásának

Kipróbáltuk a funkciót, hogy első kézből lássuk, mennyire gördülékeny a folyamat. Nos, a Revolut alkalmazáson belül minden egyszerűen zajlott, ahogy azt már megszokhattuk a neobanktól. Magával a pénzküldéssel azonban két gond is felmerült:
– többet kellett várni a feltüntetett néhány percnél a teljesítésre, de fél órán belül megérkezett az átutalt pénz;
– az általunk használt bank mobilalkalmazásában bár megemelkedett a bankkártyához tartozó számlaegyenleg, a bejövő utalás nem jelent meg a tranzakciós történetben, csak napokkal később.

Megemlíthetnénk még a csak félig sikerült magyarra fordítást is néhány mezőnél, azonban ez már „minimális hiba”. Nagyobb figyelmet érdemel a felhasználói élmény fejlesztése, ugyanis nem életszerű, hogy egy ügyfél öt percenként ellenőrizze az utalás teljesülését bármilyen értesítés nélkül.

Összességében érdemes hosszabb teljesítési időre számítani, mint néhány perc, valamint tisztában kell lennünk a pontos egyenlegünkkel, hogy tudjuk valóban teljesült az utalás. Egy nemzetközi utalás esetén azonban még mindig előny, hogy nem kell napokat várni a pénz megérkezésére.

Forrás: Depositphotos

Értesüléseink szerint a funkció a Mastercard Send megoldásra épül. A kártyatársaság még februárban mutatta be a bankkártyaszám alapú, valós idejű nemzetközi pénzküldési fejlesztését. Már akkor is kitűnt, hogy a szolgáltatás új szintre emelheti az országok közti utalás élményét gördülékenység és gyorsaság szempontjából. Egyébként a Mastercard legnagyobb versenytársa, a Visa is rendelkezik egy hasonló megoldással, a Visa Directtel.

Egy magyarországi problémát is tompít a Revolut

Még februárban számoltunk be arról, hogy megszűnnek a Revolut magyar bankszámlaszámai és minden magyar felhasználó litván bankszámlaszámot kap. A számos ebből adódó probléma egyike az volt, hogy mostantól körülményesebbé válik a Revoluton tartott pénz kiutalása egy hagyományos banknál vezetett számlára.

Az új funkció azonban tompítja ezt a kellemetlenséget. Ha nem is közvetlenül, de közvetetten mégis a bankkártyához kötött bankszámlaszámra érkezik a Revolutról küldött pénz. Így a Revoluton végzett tevékenységünket – legyen szó utalásokról, valutaváltásról vagy egyébről – újra könnyebben összehangolhatjuk hagyományos banknál vezetett számláinkkal.

Mellesleg február óta olyan hír is érkezett, ami bizalomra ad okot a magyar bankszámlaszámok visszatérését és az összes kapcsolódó probléma megoldását illetően. Lengyelországban korábban ugyancsak megszűntek a helyi bankszámlaszámok a neobanknál, idén azonban újra bevezették őket. A lengyeleknek kicsivel több mint egy évet kellett várniuk – érdemes lesz figyelni, hogy nálunk is lesz-e hasonló fejlemény jövő tavasszal.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.