Holnaptól indul az azonnali fizetés!

2020 március 2. a határidő, amikorra a hazai bankoknak biztosítaniuk kell, hogy 0–24 órában a hét minden napján teljesítésre kerüljenek az utalások.

A bankoknak biztosítaniuk kell, hogy 10 millió forintig minden indított tranzakció 5 másodpercen belül célba érjen. Gyorsítja és egyszerűsíti a felhasználók életét továbbá az is, hogy holnaptól nem csak bankszámlaszámra, hanem névre, telefonszámra, email címre, adószámra és adóazonosító jelre is tudnak majd pénz küldeni, természetesen csak akkor, ha a fenti adatok megfelelően regisztrálva vannak.

Az MNB ügyvezető igazgatója, Bartha Lajos elmondta: ”Az azonnali fizetés globális trend, sok fejlett országban már bevezették vagy elindult a fejlesztése, jelenleg csak az élen járó országokban, Egyesült Királyság, Svédország, vagy Dánia lépte át az aránya a 25-30 százalékot. Magyarországon ez az arány 50 százalék lesz a rendszer indulásakor.”

Szeptembertől lehetséges lesz vállalati kötegelt utalásokat, rendszeres átutalásokat, értéknapos utalásokat is az azonnali fizetési rendszerben kezelni.

A készpénzhasználat az MNB várakozásai szerint visszaszorul, az utalások aránya 2030-ra a mostani 15-20 százalékról 45-50 százalékra emelkedik – mondta.

 

Forrás: MTI

 

Bodanitz Bora

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.