Már elérhető az interoperábilis Qr fizetési rendszer Thaiföld és Kambodzsa között

A Thaiföldre látogató kambodzsai turisták számára elérhetővé vált az a QR kód rendszeren alapuló mobil applikáció, melynek bevezetését a két ország pénzügyi szabályozói nem rég jelenttették be.

A thaiföldi turistáknak azonban még várniuk kell, ugyanis számukra ez a fizetési megoldás csak 2020 harmadik negyedévében lesz elérhető.

Az együttműködést kommentálva Dr. Veerathai Santiprabhob, a thaiföldi nemzeti bank elnöke az alábbiakat tette hozzá:

„A Kambodzsa és Thaiföld fizetési rendszereit összekötő, interoperábilis infrastruktúra fejlesztése mindkét ország polgárai számára előnyös megoldás, mivel lehetővé teszi, hogy QR-kód beolvasásával, mobil alkalmazáson keresztül határokon átnyúló fizetéseket hajtsanak végre. A szolgáltatás mindkét országban segíti és támogatja a határokon átnyúló és a digitális fizetést. Az interoperábilis QR-fizetés bevezetése előkészíti az utat az ASEAN határon átnyúló átutalásaihoz.”

H.E Chea Chanto, a Kambodzsai Nemzeti Bank elnöke hozzátette: „A mai esemény fontos lépést jelent a projekt életében. Úgy gondolom, hogy ez a megoldás mindkét országban megkönnyíti a lakossági fizetési tevékenységeket, és elősegíti a helyi valuták használatát. Ezenkívül egyszerűsíti az áruk és szolgáltatások forgalmát, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez az ügyleti költségek csökkentésével, valamint a készpénztartás kockázatának minimalizálásával.”

Mindkét központi bank úgy véli, hogy ez a fizetési kapcsolat nem csak a kereskedelmet és a turizmust élénkíti a két ország között, hanem jelentős lépés lesz a két ország közötti pénzügyi integráció felé is.

A thaiföldi fintech helyzetről szóló podcastunkat itt hallgathatja meg.

Forrás:fintechnews

 

 Ilniczky Balázs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.