Nyártól jön az Azonnali Fizetési Rendszer

Hozhat-e változást a július 1-jén induló Azonnali Fizetési Rendszer? Lehet-e biztonságosabb, olcsóbb és egyszerűbb a felhasználó számára a QR-kódos fizetés? Az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen elemzése 2019 egyik legizgalmasabb trendjéről.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jén indul Magyarországon. Az AFR a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi: például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést is – áll a technokrata.hu cikkében.

Mit jelenthet a magyar felhasználóknak a QR-kódos fizetés elterjedése?

„A jegybankok világszerte törekszenek a készpénz-használat visszaszorítására. Magyarországon is ez a trend, ennek a folyamatnak az egyik lépése a QR-kódos megoldások támogatása is. Hiszen miközben a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt. Az Alipay és a WeChat 92 százalékát adják e-forgalomnak. Előbbit 870 millióan, utóbbit 902 millióan használják naponta” – tájékoztat Veszer Zoltán, a BlockBen ázsiai piacokért felelős szakértője.

Az USA és Ázsia vezet

A magyar tulajdonú, innovatív üzleti megoldásokat és technológiákat fejlesztő BlockBen tavaly kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón.

Veszer Zoltán hozzáteszi:

„Világszerte 2016-ban 482 milliárd, nem készpénzes tranzakció történt, az eddig jellemző évi 10 százalékos növekedési arány pedig két éven belül duplájára nő a mobilfizetés elterjedésének köszönhetően. Különösen az Egyesült Államokban és Ázsiában kedvelt a technológia, de például a norvégok 42 százaléka is rendelkezik valamilyen digitális pénztárcával. Az éttermek, szupermarketek, mozik, taxik a legnépszerűbb mobilfizetési helyek. A folyamatnak újabb lökést adhat az elemző szerint, hogy a Google Pay is a peer-to-peer fizetési megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi majd a felhasználóinak, hogy egy QR-kód beolvasásával küldjenek pénzt egy másik felhasználónak.”

Teljes cikk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.