Könnyen adósságspirált eredményezhet egy új hitelkonstrukció

Bejelentette első hitelterméke érkezését a Vivid Money szuperapp. A Vivid Now névre keresztelt szolgáltatás különböző hitelezési megoldásokból áll össze. A végeredmény egy egyedi és rugalmas számla, amely megelőzi a sikertelen vásárlás okozta kellemetlenségeket.

A Vivid Now használatához az ügyfelek új számlát kapnak az alkalmazáson belül, amelyhez három fő funkció párosul:

  • egy folyószámlahitel,
  • egy részletfizetéses szolgáltatás, valamint
  • egy visszamenőleges hitelezési megoldás.

Az alkalmazás így képes pénzügyi rugalmasságot kínálni a jövőbeli és a múltbeli tranzakcióra egyaránt.

A folyószámlahitel arról gondoskodik, hogy az ügyfelek mindig ki tudják fizetni vásárlásukat. Ha nincs elég pénz egy számlán egy bankkártyás fizetéshez, akkor a Vivid Now számla automatikusan fedezi a különbözetet a hitelkeretből. Ezután az alkalmazás azonnal jelzi a felhasználónak, hogy hitelre volt szükség a vásárlásnál, és azonnali törlesztéssel el lehet kerülni a kamatot.

A részletfizetés egy előre beállítható BNPL-szolgáltatás. Az ügyfelek kiválaszthatják, hogy minden 20 euró feletti bankkártyás fizetésüket automatikusan három részletre bontsa az alkalmazás. A részleteket először 35, majd 30 és újabb 30 nap múlva kell törleszteni. Nem megfelelő egyenleg esetén ugyancsak automatikusan aktiválódik a folyószámlahitel a törlesztés során.

Végül visszamenőleg is kérhetnek hitelt az ügyfelek egy-egy tranzakcióra. Pontosabban utólag is kérhetnek részletfizetést minden 20 euró feletti bankkártyás vásárlásra, ami az utóbbi három hónapban ment végbe. A konstrukció ugyanaz, mintha előre be lett volna állítva a BNPL-szolgáltatás: három részlet, 35-30-30 napos törlesztési időszakokkal.

Nem szabad figyelmetlennek lenni

El kell ismerni, a Vivid Money egy páratlanul rugalmas terméket rakott össze. Nehéz azonban nem észrevenni, hogy könnyen pénzügyi problémákba futhatnak a felhasználók. Azzal, hogy Vivid Now keretein belül automatikus folyószámlahitelhez férnek hozzá az emberek, valamint a BNPL-hitelek törlesztőrészletei is automatikusan kifizetésre kerülnek, jelentős hiteleket halmozhatnak fel az emberek szinte észrevétlenül.

Nem kell kitölteniük egy hitelkérelmet, ami nyomatékosítja a hitel felhasználását. Nem feltétlenül tudják, hogy mekkora részét használták fel a hitelkeretnek, ha nem követik szorosan számlaegyenlegeik alakulását. Egyáltalán nem valószínűtlen, hogy sokan csak az egyre nagyobb kamatköltségek megjelenésekor jönnek rá, hogy mekkorára nőtt tartozásuk.

Az egyszerű BNPL-szolgáltatások kapcsán is egyre gyakrabban hallani adósságspirálokról. Többen kénytelenek kölcsönöket felvenni, hogy törleszteni tudják BNPL-hiteleiket, és ezzel egy végtelennek tűnő körforgásba kerülnek. Fontos, hogy a Vivid Money felhasználói tudatosan költsenek, valamint pontosan figyeljék pénzügyeik alakulását, és ezáltal köreikben ne alakuljanak ki ilyen problémák.

(Forrás: Vivid Money)

(Borító: Vivid Money)

Qayum Dániel

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.