Bepillantást kapunk a nyílt pénzügyek világába

Ígéretes kollaboráció indult el a Wise és a Plaid között: a brit pénzutaló szolgáltató és az open banking amerikai éllovasa nyílt pénzügyi megállapodásra lépett egymással. Ezáltal a Wise 13 millió ügyfele hatezer pénzügyi apphoz férhet hozzá közvetlenül amerikai Wise számláján keresztül. Az ügyfelek kényelmesen és biztonságosan mozgathatják pénzüket a különböző szolgáltatások között. Az érintett appok között van a Venmo pénzküldő szolgáltatás, a Truebill PFM applikáció, a Robinhood online bróker és a Chime neobank is.

Nem mindennapi funkcionalitásról van tehát szó, amit a Plaid nyílt pénzügyi megoldása, a Core Exchange tesz lehetővé. A Wise globális terjeszkedésért felelős szenior igazgatója, Sharon Ann Kean lelkesen is kommentálta a bejelentést. Kean kiemelte, hogy a Wise ügyfelei mostantól minden pénzügyi szolgáltatásukat hatékonyan menedzselhetik. A visszajelzések alapján márpedig ez volt az egyik leggyakoribb igény, hiszen mindenki szeretne időt és energiát spórolni a mindennapokban.

A bevezetés egy ideje végbement, a kezdeti adatok pedig máris a felhasználók lelkesedéséről árulkodnak. Egyre többen kapcsolják össze Wise számlájukat az általuk használt peer-to-peer fizetési szolgáltatóval, vagy épp digitális vagyonkezelési felülettel. A vállalati ügyfelek is kiaknázzák a lehetőséget, ők főleg a payroll szoftverük, neobankjuk és hitelkártya szolgáltatójuk között keresik a nagyobb átjárhatóságot.

Ezzel a Wise lett az első nemzetközi fintech, amely igénybe vette a Plaid májusban debütáló adat aggregációs szolgáltatását. A Core Exchange gördülékenyen, hozzáadott költségektől mentesen teszi lehetővé a pénzügyi szereplőknek, hogy nagyobb pénzügyi kontrollt és szabadságot kínáljanak saját ügyfeleiknek. 

A nyílt pénzügyek pedig pontosan erről szólnak: egy ideális világban az embereknek nem kell egyik appból a másikba ugrálniuk, hanem kényelmesen, összehangolva kezelhetik a különböző szolgáltatóknál igénybe vett pénzügyi termékeiket. Ez egyebek mellett tartalmazza a hiteleket, hitelkártyákat, PFM funkciókat, nyugdíj és adózási termékeket, befektetéseket és megtakarításokat is.

A cél, hogy idővel automatizmusok segítségével javuljon az ügyfelek anyagi helyzete, ami csak akkor valósulhat meg, ha egy helyen áttekinthetővé válik a minden pénzügyi tevékenységük. Ehhez viszont elengedhetetlen az adat jellegű akadályok biztonságos elhárítása. A Plaid megoldása pontosan ezt igyekszik megoldani az ügyfeleknek. 

(Forrás: AltFi)

(Borítókép: AltFi / Wise)

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.