Mérföldkő előtt a kriptoszektor – átalakul az Ethereum

Várhatóan a mai napon történik meg az Ethereum „Merge” azaz „Összeolvadás” eseménye, ezzel pedig új korszakba lép az Ethereum. Az újító kezdeményezéseiről híres hálózat változásának lényege, hogy átáll a proof-of-work konszenzus mechanizmusról a proof-of-stake-re. Ennek legnagyobb előnye, hogy az Ethereum hálózata 99,95 százalékkal kevesebb energiát fog felhasználni működése során – legalábbis a várakozások szerint. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásában Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a kriptoszektor új korszakáról és az átállás lehetséges következményeiről beszélgettek.

A blockchain, vagyis tükörfordításban blokklánc blokkjai adatokat tartalmaznak, időrendi sorrendben követve egymást a láncban. Ahogy a kriptovaluták gazdát váltanak, mint például a Bitcoin hálózat esetében a bitcoin vagy az Ethereum hálózat esetében az ether, az új változásokat egy új blokkban rögzítik. Az új blokkokat és változásokat viszont el kell fogadnia az adott blockchain közösségének. Más szóval konszenzusra kell jutniuk, amihez szükség van egy úgynevezett konszenzus mechanizmusra. Ezt a mechanizmust tervezi leváltani a mai napon az Ethereum.

Az új, proof-of-work mechanizmusban egyes felhasználók komplex matematika műveleteket végeznek el számítógépeken, hogy megtaláljanak egy véletlenszerűen meghatározott kódot, ami a legújabb blokk egyik azonosítója. Ha valaki megtalálja a kódot, akkor megkapja a jogot arra, hogy ő rögzítse az új blokkot és kriptovaluta jutalmat kapjon érte. Ezt nevezzük egyébként kriptovaluta-bányászatnak, a szóban forgó felhasználókat pedig bányászoknak. A nagy számítási igénye miatt ez a módszer óriási energiafelhasználással jár, ami fokozott kibocsátással és hulladéktermeléssel is szennyezi a környezetet.

Ezzel szemben a proof-of-stake konszenzus mechanizmus nem számításhoz köti a legújabb blokk rögzítését, hanem lekötött vagyonhoz. Ha egy adott felhasználó szeretne tranzakciókat ellenőrizni, hitelesíteni és adott esetben felvinni a blockchainre, akkor köteles lekötni egy adott mennyiségű ethert, az Ethereum kriptovalutáját. Jelenleg minimum 32 etherrel lehet beszállni, melynek értéke 21-22 millió forint között mozog. A proof-of-stake így képes a lekötött vagyon részleges vagy teljes elkobzásának lehetőségével biztosítani, hogy a felhasználók ne károsítsák meg egymást. Mivel ebben a konszenzus mechanizmusban nincsenek különösen magas energiaigényű folyamatok, így jelentősen kisebb a környezeti hatása.

A mai napon esedékes Ethereum Merge-re évek óta készül a szervezet, a folyamat komplexitása miatt azonban folyamatosan halogatták.  Ha megvalósul az átállás az Ethereum hálózata 99,95 százalékkal kevesebb energiát fog felhasználni, és ezáltal sokkal kisebb lesz a károsanyag-kibocsátása. Hogy milyen további előnyökkel járhat az Ethereum 2.0, hogyan hat mindez a teljes kriptoszektorra és a Bitcoinra, milyen szabályozói és biztonsági kérdések merülhetnek fel és, hogy fenntartható-e így a blockchain egyik legnagyobb előnyének tartott decentralizáltság, a Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásából kiderül.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.