Meredeken nőtt a csődesetek száma idén

Az idei év senkinek nem volt egyszerű. Érezhetők még a világjárvány hatásai, hatalmas az infláció és az orosz-ukrán háború által előidézett gazdasági bizonytalanság. Értelemszerűen ezek a tényezők a fintech szektorra is kihatottak. A befektetők egyre szigorúbban osztják a pénzt és már nem elég a nagy növekedés, azt is be kell bizonyítani, hogy egy cég képes rövid úton nyereségessé válni. Nem meglepő, hogy ebben a nehezebb környezetben nőtt a csődesetek száma. 

A fintechek nehézségeit a csődök növekedése mellett az intenzív leépítési hullám is jelzi. Ebben és ebben a cikkben már szó volt azokról a cégekről, akik kénytelenek voltak megválni munkavállalóik egy részéről. Most azokat mutatjuk be, akik 2023-at már a partvonalról követik, mivel idén le kellett húzniuk a rolót. 

Elesnek a gyengébb neobankok 

A neobankok helyzete azért érdekes, mert bár ott vannak a legismertebb fintechek között, működési modelljük nagyon megnehezíti a nyereséges működést számukra. Így aztán érthető, hogy azok a szereplők, akik csak viszik a pénzt, az első gazdasági sokkot már nem tudták túlélni.

Így járt a német Nuri is, amely októberben jelentette be, hogy nem tudja folytatni működését. A vállalat a digitális banki megoldások mellett a kriptovalutákra is nagy hangsúlyt fektetett. A kínálatban kriptotárcák is szerepeltek, illetve lehetővé tették a bitcoin elköltését az ügyfeleknek. Ez a nagy kitettség viszont rosszul érintette a céget, amikor 2022-ben meredek esésnek indult a kriptovaluták árfolyama.

Hasonló sorsra jutott a Bank North, Nagy-Britannia egyik fiatal neobankja. A 2018-as alapítású fintech vidéki kkv-knak kínált hiteleket. Bár 2021-ben a Bank North saját banki engedélyt szerzett, új befektetőt nem sikerült találnia, így a források kiapadását követően nem tudtak tőkét szerezni a folytatáshoz. Nem maradt hát más lehetőség, mint a csődeljárás kezdeményezése és a működés befejezése. Öröm az ürömben, hogy a hitelportfóliót legalább sikerült értékesíteni egy európai pénzintézetnek.

Észak-Amerikát sem kerülik el a csődesetek

Nem csak Európában történtek sajnálatos csődesetek. Az év egyik első ilyen eseményét az amerikai Fast szolgáltatta. Az online fizetési szolgáltató korábban 120 millió dollárt vont be és a Stripe-ot is befektetői között tudhatta. Ennek ellenére a bevételszerzéssel meggyűlt a bajuk, miközben havonta 10 millió dollárt égettek el, így nem tülekedtek a befektetők. A Fast bedőlése az év egyik botránya volt a fintech szektorban. 

Az USA északi szomszédjának fintech szektora évek óta szépen növekszik, 2022 viszont nem alakult jól Kanadában. A tőkebevonások száma nagyot esett, és a helyi sztár fintechek is csendes évet zártak. Ez a visszaesés különösen látványos volt a Wingocard esetén. A családi bank fiatalokat szolgált ki pénzügyi megoldásokkal, a kitűzött célokat viszont nem sikerült elérnie. Tavasszal bejelentették, hogy az alacsony ügyfélszám miatt nem látják reálisnak az elvárt növekedést és inkább befejezik. 

Az év botránya a végére maradt

A legnagyobb durranás az idei csődesetek közül egyértelműen az FTX nevéhez fűződik. A világ második legnagyobb kriptotőzsdéjével kapcsolatban november elején hangosodtak fel az aggályok, egy hét múlva már egy hatalmas likviditási válsággal találták szembe magukat. Egy ideig úgy tűnt, hogy egy váratlan megmentő, a nagy rivális Binance nyújt mentőövet a vállalatnak. Végül a Binance elállt a felvásárlástól, így az FTX nem tudta elkerülni a csődöt. 

Az FTX-saga nem mentes a botrányos részletekről, amelyekről ebben a magyarázó cikkben írtunk hosszabban. Az ilyen esetek megrendítik a kriptoszektorba vetett hitet, így nem meglepő, hogy az év végén is folytatódott a kriptovaluták árfolyamának esése. A fintech szektor viszont továbbra is ígéretes helyzetben van, most inkább a gyengébb szereplők kiesésének lehetünk szemtanúi. Ez a trend várhatóan jövőre folytatódik. Az erős fintechek többsége ezt valószínűleg nem bánja, hiszen a mostani csődesetek révén megerősödik és stabilabbá válik a szektor. 

(Forrás: AltFi)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.