Magasak a benzinárak, jönnek a reakciók

Kedd este véget ért az úgynevezett benzinárstop, így már minden benzinkúton a magasabb piaci árak néznek vissza ránk. Viszont nemcsak Magyarországot érte el az infláció. A világ számos pontján megemelkedtek az üzemanyagárak – és a fintech szektor igyekszik ott segíteni, ahol tud.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Commonwealth Bank of Australia egy új funkcióval bővítette mobilalkalmazását, amely segít megtalálni a legjobb üzemanyagárakat. A megoldás mesterséges intelligenciát használ, és a felhasználó szokásai alapján jósolja meg, hogy várhatóan mikor kell újra tankolnia. Egy térképen pedig meg is mutatja, hogy a környező benzinkutakon milyen literárakon teheti meg ezt.

Ugyancsak Ausztráliában jelentek meg BNPL-konstrukciók az üzemanyag-vásárlásnál. Az ország alapvetően egy nagyon aktív BNPL-piaccal büszkélkedhet, csak idő kérdése volt, hogy a magas üzemanyagárak hatására a benzinkutakra is betörjön a fizetési megoldás. A Fupay lehetővé is tette, hogy az ügyfelei nyolchetes futamidővel, személyre szabott feltételek mellett fizethessék ki a United Petroleumnál végzett vásárlásaikat.

Az indiai AtoB szolgáltatásai a felsoroltaknál már összetettebbek – de nem is véletlenül, hiszen a startup célzottan szállítmányozási vállalatoknak fejlesztette ki platformját. A sofőrök egy kedvezményekkel ellátott bankkártyát kapnak, amelyet tankolásnál használhatnak. Továbbá egy központi felületen tekinthetik meg az üzemanyagárakat és az általuk elhasznált üzemanyag mennyiségét – mindezt egy átfogó flottakezelő programmal összekötve.

Az AtoB már mondhatni befutott: a befektetők néhány hónapja 800 millió dollárra értékelték a startupot. Pont Ausztrália és India között, Malajziában egy másik csapat próbálja replikálni a sikereit egy hasonló költségkezelési szolgáltatással.

A BayaPay lehetővé teszi szállítmányozó ügyfeleinek, hogy költséghatékonyabban kezeljék az üzemanyag-vásárlást – a cég állításai szerint akár 20 százalékkal alacsonyabb kiadások mellett. Ehhez speciális költségkártyákat kínálnak, valamint egy olyan platformot, ahol minden üzemanyag-társaság elérhető és ki is fizethető.

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.