Megállíthatatlanul nő az indiai fintech szektor

Újabb csendes hetet tudhatunk magunk mögött, ami a fintechek tőkebevonásait illeti. Az elmúlt időszakban egyre csökkent az óriás tőkebevonások gyakorisága, most sem találkoztunk hatalmas befektetésekkel. Ennek ellenére izgalmasak az eredmények. Tisztán körvonalazódik az indiai fintech ökoszisztéma folyamatos előretörése.

Az első helyhez most 75 millió dollár kellett, ennyivel gazdagodott Series B körében az amerikai AtoB. A fintech kifejezetten a szállítmányozási szektorra szakosodott, az ott tevékenykedő  cégeknek nyújt online fizetési infrastruktúrát és arra épülő pénzügyi szolgáltatásokat. 

Átfogó megoldásokkal a hatékonyabb pénzügyekért

A vállalat megoldásainak segítségével egyszerűbben elvégezhetők a cégek mindennapi életében felmerülő teendők. Az üzemanyagkártyák áttekinthető költségkezelést tesznek lehetővé, a további funkciók segítségével pedig a bérszámfejtés is központosítható. Az AtoB folyamatosan bővíteni szeretné az általa kínált megoldások körét, hogy egyre több területen segíthesse ügyfeleit. Erre meg is lesz a lehetőség, hiszen a 75 milliós tőkebevonás mellett 80 millió dollár hitelt is kapott a vállalat.

Egyedi megoldások és vég nélküli növekedés Indiában

A második helyen az indiai Jar következik. A vállalat a sikeres megtakarításban segíti ügyfeleit. Ezt kifejezetten egyedi módon teszi, a felhasználók ugyanis digitális aranyban tárolhatják félretett pénzüket. Minden Jar kártyával való vásárlás után felkerekítik a végösszeget, a különbözetet pedig azonnal félreteszik és átváltják aranyba. Az ügyfelek játékos kihívások teljesítésével duplájára növelhetik a megtakarítás ütemét, majd az arany fedezetnek hála inflációbiztos módon tárolhatják a megspórolt összegeket. A Jar 22,6 millió dollárt kapott befektetőitől. 

A Jar tőkebevonása újabb példáját szolgáltatja az indiai fintech szektor növekedésének. Április vége óta a Jar az ötödik fintech az országból, amely bekerül a heti tőkebevonási toplista első három helyezettje közé. Korábban abszolválta ezt a KKV hitelezéssel foglalkozó Kinara Capital, a Slice online fizetési platform, az Innoviti pénzügyi szoftver szolgáltató, valamint a Fi neobank. 

Nem elég, hogy szépen növekszik az erős indiai fintechek köre, a fenti lista kifejezetten sokszínű is, vagyis az egész ökoszisztéma nagyot erősödött az elmúlt években. A folytatásra is ezt a növekedést várhatjuk, hiszen még mindig rengeteg lakos van, aki semmilyen színvonalas pénzügyi megoldáshoz nem fér hozzá. Várakozásaink szerint erős évek várnak például az insurtech megoldásokra és a vagyonkezelési szolgáltatásokra is.

Nincs hét blockchain nélkül

Ismét bekerült a top háromba egy blockchain technológiával foglalkozó fintech. Ezúttal az argentin Koibanx érte el ezt az eredményt 22 millió dolláros tőkebevonásával. A Buenos Aires-i székhelyű vállalat a latin-amerikai régió vezető tokenizációs és blockchain fizetési platformjaként hivatkozik magára. A Koibanx ügyfelei között visszaköszön több régiós bank és pénzügyi szereplő neve, akiket átfogó blockchain alapú megoldásokkal (pl. okosszerződések, digitális eszköz kereskedelem, blockchain alapú fizetés) szolgál ki a fintech. 

(Forrás: Crunchbase)

(Borító: Niyogin)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.