A Szilícium-völgy még mindig az innováció melegágya

Valódi feltámadás zajlik augusztusban az amerikai fintech szektorban: azok után, hogy múlt héten hónapok óta először a teljes dobogót kibérelték a világ legnagyobb fintech ökoszisztémájának képviselői a tőkebevonások tekintetében, most ismét ők vannak többségben a top háromban. Afrikai fintech startuppal is találkozunk az e heti toplistán, ahol ismét előtérbe kerülnek a fizetési és hitelezési megoldások. Érdekesség, hogy az élen döntetlen alakult ki.

Úton egy jobb jövő felé

A korábbiakhoz képest most kisebb összeggel is el lehetett vinni a hetet. Ez végül két vállalatnak is összejött. Egyikük a Truework, amely 50 millió dolláros Series C körét zárta le a napokban. A San Franciscó-i székhelyű fintech hagyományos pénzintézeteket és egyéb hitelezőket támogat alkalmazottjaik munkaviszonyának és jövedelmének hitelesítésében. 

Ez egy igen fontos tevékenység. Sokan a mai napig azért nem jutnak hitelhez, mert a bankok nem tudják pontosan felmérni az ügyfelek hitelképességét, így a kockázatvállalási hajlandóságuk is alacsonyabb az ideálisnál. A Truework egyszerű, ügyfélbarát API-kon keresztül éri el a szükséges információkat és adja át azokat a bankoknak. A hitelezés így minden korábbinál hatékonyabbá válhat, hiszen a bankok az alternatív pénzügyi adatpontok birtokában pontos képet alkothatnak a hitelért folyamodó ügyfelekről. Az alternatív hitelezés mindenki szerint nagy jövő elé néz, a Truework pedig az első sorban van a folyamat katalizátorai között.

Mindenre kiterjedő segítség a vállalatoknak

A másik nyertes a TeamApt, egy nigériai fintech cég, amely egyike a legígéretesebb szereplőknek hazájában. A TeamApt a nigériai vállalatokat segíti a mindennapi pénzügyi feladatok kezelésében. A kínálat megalkotásakor prioritás volt, hogy minél több területen támogassák az ügyfeleket, akik így egy helyen érhetnek el különböző megoldásokat. 

A végeredmény pont valami ilyesmi lett. A fintech ügyfelei hagyományos banki, pénzforgalmi és hiteltermékeket érhetnek el, valamint a fizetések befogadásában is segítséget kapnak. Az irány tehát jó, a cél viszont még messze van, hiszen a TeamApt feltett szándéka, hogy hozzájáruljon a teljes afrikai gazdaság digitalizációjához. A lehetőség mindenesetre adott, ezt erősíti az is, hogy a befektetők ismét bizalmat szavaztak, méghozzá egy 50 millió dolláros tőkebevonás formájában.

Egy slágertéma, amely továbbra is megoldásra vár

A harmadik helyért nagy csata zajlott, végül a Finix Payments húzta be a dobogó legalsó fokát. A Trueworkhöz hasonlóan az ő központjuk is a Szilícium-völgyben található, vagyis a híres startup központ továbbra is meghatározó helyszín a nagy babérokra törő fintechek számára. Ez azzal együtt is igaz, hogy az elmúlt években az USA határain kívül és belül is nagy fintech központok jöttek létre, legyen szó New Yorkról, Amszterdamról, Stockholmról, vagy épp Hongkongról.

A Finix most 30 millió dollárt kapott, ebből az összegből fejlesztheti tovább fizetés feldolgozási platformját. A felület a vállalatokat támogatja az online tranzakciók gyors, könnyű és kényelmes befogadásában. Viszonylag egyszerű képletről van tehát szó, a gyakorlatban viszont nagyon nehéznek bizonyul a feladat megoldása. A fizetések a mai napig egy erőteljes pain pointot jelentenek a vállalatok életében, legyen szó az optimálisnál nagyobb költségekről, könyvelési nehézségekről és átfutási időkről. A Finix egy újabb jelentkező, amely kész megoldani a problémát, az viszont még kérdés, hogy mindez össze is jön-e a vállalatnak.

(Forrás: Crunchbase)

(Borítókép: Truework)

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.