Másfél milliárd dollárt öntött már blockchain startupokba a Google anyavállalata

Az elmúlt években óriási összegek kerültek technológiai vállalatokhoz és startupokhoz egyaránt. A Google anyavállalata, az Alphabet például másfél milliárd dollárt fektetett blockchain cégekbe.

Amikor a kriptovaluták berobbantak a köztudatba, a nagyvállalatok nem mertek hozzájuk nyúlni az óriási kockázatok miatt. Sokkal elfogadottabb volt, hogy a kriptovaluták mögött álló blockchain technológia lehetőségeit térképezzék fel, és sokan így is tettek.

2021 szeptembere és 2022 júniusa között a Google anyavállalata, az Alphabet volt a legnagyobb tőzsdén jegyzett blockchain befektető. Négy tőkebevonási fordulóban oszlott meg ez az óriási összeg: a Fireblocks, a Dapper Labs, a Voltage és a Digital Currency Group finanszírozási köreiben.

A vállalat idén belengette, hogy lát jövőt a blockchain számára a Google berkein belül is. Pontosabban a Google Maps és a YouTube esetében vizsgálták a blockchain potenciális felhasználási lehetőségeit. Mint egy tech úttörő, a vállalat igyekszik lépést tartani a legújabb fejleményekkel. 

Sok nagy név hisz a blockchainben

Az Alphabet tevékenységére a Blockdata egyik gyűjtése hívta fel a figyelmet. Az említett időszakban számos másik nagy név is aktív volt blockchain befektetések tekintetében. A BlackRock és a Morgan Stanley is 1,1 milliárd dollár felett költött ezen a fronton. Az előbbi az Anchorage Digitalbe, a Circle-be és az FTX-be fektetett be, míg az utóbbi Figmentben és a NYDIG-ben szerzett részesedést.

Forrás: Blockdata

A Samsung bár nem érte el az egymilliárd dolláros befektetést, kimagaslóan sok tőkebevonási fordulóban vett részt, pontosan 13-ban. A Samsungot további nagyvállalatok követik a listán. Ilyen a Goldman Sachs, a PayPal, a Microsoft, a Tencent, a Citi és az LG is.

Összességében 6 milliárd dollár körül fektetett be 40 vállalat a blockchain ökoszisztémába a vizsgált periódus alatt. A befektetések jelentős része pedig éppen akkor ment végbe, amikor a kriptovaluták árfolyamai óriási mértékben visszaestek. Jól láthatóan a nagyvállalatok nem temetik, így nekünk sem érdemes leírni a blockchain világot.

(Forrás: Blockworks)

(Borító: Rajeshwar Bachu / Unsplash)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.