A 4iG megvásárolja a magyar Vodafone-t

A Vodafone Group hétfőn bejelentette, hogy megállapodott a 4iG Nyrt.-vel és a Corvinus Zrt.-vel a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. eladásáról.

Magyar tulajdonba kerül a Vodafone Magyarország, a 715 milliárd forintos (1,8 milliárd eurós) tranzakcióban az állam is közreműködik: a Vodafone Magyarország

  • kisebbségi, azaz 49 százalékos részvénycsomagja a Corvinus Zrt.-hez,
  • míg többségi, 51 százalékos részvénycsomagja pedig a 4iG Nyrt.-hez kerülhet.

A Vodafone Magyarország az egyik vezető konvergens hálózatüzemeltető Magyarországon, és a 4iG-vel való egyesüléssel a mobil és vezetékes kommunikáció terén egyértelműen a második legnagyobb szolgáltató jön létre, szélesebb körű információs és kommunikációs technológiai, IKT-kapacitással – idézi az MTI a Vodafone Group hétfői közleményét. A cég hozzátette, hogy az akvizíció megfelel a magyar állam törekvésének egy nemzeti IKT-csoport létrehozására.

„A magyar kormánynak világos stratégiája van arra, hogy magyar tulajdonú nemzeti piacvezető céget hozzon létre az IKT-szektorban. A 4iG-vel való egyesülés lehetővé teszi, hogy a Vodafone Magyarország, amely az országban sikeres és innovatív tevékenységet folytat, sokkal erősebb léptékű és teljesen konvergens szolgáltatóként jelentős szerepet játsszon az ágazat jövőbeni növekedésében és fejlődésében. Az egyesült vállalat erősíti a versenyt, és nagyobb hozzáféréssel rendelkezik majd a beruházásokhoz, hogy előmozdítsa Magyarország digitalizációját”

– idézi a közlemény Nick Readet, a Vodafone vezérigazgatóját.

A tranzakció a kötelező átvilágítás befejezésétől, a felek tranzakciós dokumentációjának megkötésétől és a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függ. A tranzakciót a felek 2022 végére tervezik lezárni.

A távirati iroda idézi Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tárcáját is, mely közleményt adott ki: azt írják, hogy „az akvizíció sikeres zárását követően minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a hazai távközlési szektorban egy olyan magyar, nemzeti tulajdonú, a piacon vezető szerepet vállaló cég jöjjön létre, amely a 21. századi digitális kihívásoknak is megfelelve hozzájárulhat az ország versenyképességének javításához, egyben kimagasló, minőségi szolgáltatást nyújtson a közel 4 millió lakossági és vállalati ügyfele számára”.

A Vodafone inkább, a 4iG eddig kevésbé nyitott a fintech szektor felé

Annak ellenére, hogy a 4iG „kiemelt területként” kezeli az „átalakuló bankolást”, egyelőre nem sok hír látott napvilágot erről. „Célunk, hogy a »hagyományos« informatikai megoldások, a működési hatékonyság növelése mellett a pénzintézeti ügyfeleknek is olyan újgenerációs megoldásokat tegyünk elérhetővé, mint a microservice alapú fejlesztés, az informatikai felhő alkalmazása vagy a fintech megoldások biztosítása: többek között az open banking, a PSD2, az API és fizetési megoldások vagy akár a digitális ügyfélazonosítás” – olvasható a cég honlapján.

A 4iG egyébként nem csak szavakban, de azért tettekben is nyitott a szektor felé, ugyanis áprilisban az infokommunikációs vállalatcsoport „leigazolta” tanácsadó testületébe Sunil Sabharwal független befektetőt, aki „karrierje során számos vezető fintech cég igazgatótanácsában működött közre és jelentős tapasztalatokat szerzett a nemzetközi vállalati pénzügyek, a kockázati tőkebefektetések, a távközlés, illetve a vállalati fúziók és egyesülések (M&A) területén”.

A Vodafone-nál ellenben több fintech-vonatkozású hírt találni:

(Borítókép: 4iG)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.