Közel két évtizedes rekordot döntöttek meg a britek

Tizenhét éves rekordot döntöttek meg a britek a múlt hónapban: a Bank of England adatai szerint a hitelek között a hitelkártya-hitelek aránya júliusban 13 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, ami 2005 óta a legnagyobb éves növekedés.

A fogyasztói hitelek nettó 1,4 milliárd fonttal nőttek júliusban az előző havi 1,8 milliárd fontos növekedést követően. A növekedés egyenletesen oszlott el a hitelkártyás hitelek és a fogyasztási hitelek egyéb formái (például az autófinanszírozás) között.

Fogyóban a britek pénze?

A Sky News múlt héten végzett közvélemény-kutatása szerint

a háztartások harmada már most is küzd az energiaszámlák kifizetésével.

A Sky megjegyzi, hogy a felmérést még az energiaár-plafon legutóbbi emelése előtt készítették (október 1-től a háztartások további 80 százalékos emelésre számíthatnak). Mindeközben a hitelkártya-kölcsönök átlagos kamatlába 21,7 százalékkal emelkedett, 1998 óta a legmagasabb szintre.

,,A friss adatok azt sugallják, hogy a fogyasztók már most készülnek a kemény télre” – nyilatkozta Thomas Pugh, az RSM UK üzleti tanácsadó cég közgazdásza.

A hónap elején brit infláció 40 éves csúcsra ugrott, még több anyagi nehézséget okozva a pénzszűkében lévő fogyasztóknak. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint a fogyasztói árindex (CPI) 10,1 százalékra emelkedett a júliusig tartó 12 hónapban, a júniusi 9,4 százalékról – 1982 februárja óta nem mértek ilyen magas inflációt Nagy-Britanniában.

„A legsebezhetőbbeknek kifogytak a tartalékai, ezért továbbra is jelentős növekedést tapasztalunk a hitelek iránti keresletben”

– mondta Paul Heywood, az Equifax UK hitelbíráló ügynökség adat- és elemzési igazgatója a legfrissebb hitelkártyaadatokról.

(Forrás: Skynews)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.