Három város, ami a jövő metaverzum központja lehet

Bár a metaverzum még mindig sci-finek tűnhet, vannak olyan országok, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik a jövő technológiáit. Valójában vannak városok, amelyek már most is a metaverzumban való térnyerésre törekednek, azzal a végső céllal, hogy globális központtá váljanak.

Becslések szerint 2026-ra a metaverzumban az emberek negyede dolgozik, tanul, vásárol és társasági életet folytat legalább napi egy órát. Ezen túlmenően a világ szervezeteinek körülbelül 30 százaléka már rendelkezni fog saját termékkel és szolgáltatással a metaverzumban.

Más előrejelzések, például a Citi becslései szerint 2030-ra a metaverzum piaci értéke elérheti a 13 ezer milliárd dollárt – ami nemcsak a technológiai szereplőkre, hanem a kriptovaluták kedvelőire is hatással lehet.

Milyen előnyei származhatnak egy városnak, ha belép a metaverzumba?

  • A munkahelyteremtés növekedése (akár személyesen, akár virtuálisan).
  • Az induló vállalkozások és a közvetlen külföldi befektetések (FDI) növekedése.
  • A nemzetközi kereskedelem felpörgése további gazdasági növekedést okozhat.
  • A fintech és az edtech technológiák tovább fejlődhetnek (például a gametech és a digitális valuták térnyerésével).

A metaverzum innovációinak nagy része természetesen főként olyan globális technológiai központoktól származik, mint London vagy a Szilícium-völgy. Ennek ellenére vannak olyan városok, amelyek már most magukévá tennék a metaverzumot, és kormányzati stratégiai szinten is arra törekednek, hogy a jövő globális metaverzum-központjai legyenek. Ezekben a városokban organikus a magánszektor érdeklődése és fejlesztések is folynak ilyen irányba.

Forrás: Depositphotos

Sanghaj

Kína legnagyobb pénzügyi és kereskedelmi központja júliusban kiadott szakpolitikai dokumentuma alapján Sanghaj célja, hogy a metaverzum technológia „globális vezetőjévé” váljon.

Ugyanez a szakpolitikai dokumentum célul tűzte ki, hogy 2025-re több mint 50 milliárd dolláros iparágat kíván teremteni. Sanghaj több mint ezer blokklánc-, kripto- és metaverzum-céget szeretne bevonzani, valamint több mint 40 ezer virtuális munkahely létrehozását támogatja 2030-ra.

A város arra is törekszik, hogy felgyorsítsa a virtuális valóság platformjaival kapcsolatos kutatási és fejlesztési (K+F) erőfeszítéseket. Ez illeszkedik a tavaly elfogadott 14. ötéves tervhez is: júliusban Sanghaj kiadta a 2021–2025-ös időszakra vonatkozó digitális gazdaság fejlesztési tervét, ami tovább erősíti a digitalizáció felgyorsítása iránti elkötelezettségét.

Dubaj

A közel-keleti város célja, hogy szintén globális metaverzum csomópont legyen. A júliusban elindított Dubaji Metaverse Stratégia célja, hogy a város a világ 10 legjobb metaverzum gazdaságának egyikévé, valamint a metaverzum közösség globális központjává váljon, és több mint ezer vállalatot vonzzon a blokklánc és a metaverzum területén. A stratégia emellett támogatja több mint 40 ezer virtuális munkahely létrehozását is.

Dubaj és az Egyesült Arab Emírségek egésze azt tapasztalta, hogy nemcsak a közel-keleti és afrikai (MEA) régió egyik fő regionális központjává vált a metaverzum kapcsán, hanem globálisan is jelentős versenyzővé nőtte ki magát. Saját digitális átalakulása és digitálisbarát ökoszisztémája révén már nemcsak az arab világ vezető szereplője, hanem globálisan is az.

Kanton (Guangzhou)

Egy másik kínai város szintén verseng a központi szerepért. A város saját ipari övezetet is létrehozott a metaverzumban, és kilenc intézkedést hirdetett a helyi metaverzum fejlődésének fellendítésére a humán tőke, a K+F és a technológiai fejlődés terén. Akár 30 millió dollár pénzügyi támogatás is elérhető a „kulcsfontosságú technológiai innovációs hatásokkal” rendelkező metaverzum platformok számára. Mindemellett a kis- és középvállalkozások három évre szóló bérleti mentességet élveznek.

Kanton nagyszabású tervei között szerepel, hogy otthont ad az első „Bay Area Metaverse Digital Arts Festival” című eseménynek, amely digitális művészeti és tervezési versenyből, digitális művészeti kiállításból és digitális művészeti városi karneválból áll.

(Forrás: The Fintech Times)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.