Könnyebben lehet befektetni műtárgyakba

Megkapta a szükséges működési engedélyt az ARTEX, amelynek birtokában hamarosan elérhetőbbé teheti a műtárgyakba való befektetést. A platform egy több ezer milliárd dolláros piacot nyithat meg a tömegek előtt.

Az ARTEX a világ első művészeti részvénykereskedő platformjaként hivatkozik magára. Célja, hogy milliók számára tegye elérhetővé a műtárgyak piacát, mint alternatív befektetési területet.

A vállalat szerint a művészeti piac összértéke a 3200 milliárd dollárt is eléri. A terület legfőbb befektetési előnyeiként az alacsony volatilitást, a hosszú távon realizálható erős hozamokat, valamint a hagyományos részvény- és kötvénypiacokkal való alacsony korrelációt említi.

A befektetőknek azonban egy jelentős kihívással is szembe kell nézniük, ha szeretnének a piac részeseivé válni: az óriási belépési küszöbbel. Jellemzően nagyon drágák a közismert műtárgyak, a legtöbb ember számára így irreális a megvásárlásuk.

Az ARTEX ezt úgy oldja meg, hogy 100 euróért kínál részesedést biztosító értékpapírokat egy-egy műtárgyban. Először maga vásárolja meg az alkotást, majd azt egy külön cég nevére írja. Később a cég részvényeit dobja piacra – azokkal kereskedhetnek az ügyfelek. A platform emellett nem szed be külön adminisztrációs, tárolási, valamint biztosítási díjakat.

Lényegében a hagyományos részvénypiacok mintájára jött létre a kereskedési felület, ahol az értékpapírok mögötti cégek értékét kizárólag egy-egy műtárgy adja. Létrejöttét az alapítók pénzügy és művészet iránti szeretete motiválta. Utóbbit az is igazolja, hogy a megvásárolt műtárgyak múzeumokban továbbra is megtekinthetők.

A kereskedést hírekkel, piaci elemzésekkel, valamint edukációs tartalmakkal is kiegészítik, hogy segítsenek a felhasználóknak a művészeti befektetések alaposabb megismerésében.

Jelenleg még az első részvénykibocsátáson dolgoznak a vállalatnál, de nagy ambíciókat dédelgetnek. Az elkövetkező negyedévekben 1 milliárd eurónyi alkotást tennének kereskedhetővé felületükön.

(Forrás: Artex.io, BusinessWire)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.