Közismert cégóriás lehet a mesterséges intelligencia bajnoka

A mesterséges intelligencia eddig az év egyik legnagyobb slágertémája. A technológia körül évek óta élénk, konfliktusoktól sem mentes diskurzus zajlik. Ezt élénkítette fel az OpenAI nevű vállalat ChatGPT nevű eszköze. A ChatGPT egy modern nyelvfeldolgozó, mesterséges intelligencia alapú modell, amelyet januárban rengetegen kezdtek használni bonyolult kérdések megválaszolására és informatív tartalmak előállítására.

Ahogy az lenni szokott, egyetlen eszköz népszerűsége az egész technológia iránti érdeklődést új szintre emelte. Az OpenAI mesterséges intelligencia kutató és fejlesztő cég nevét egy csapásra rengetegen megismerték. De nem csak ez az innovatív cég profitál nagyot a mostani folyamatokból. Az AI forradalom egyik nagy nyertese egy régi ismerős, a Microsoft lehet. 

Időben felismerték a lehetőséget

A Microsoft még 2019-ben fektetett be 1 milliárd dollárt az OpenAI-ba, majd két évvel később további 2 milliárddal erősítette meg a vállalatba vetett hitét. Egészen friss hír, hogy folytatódik a viszony szorosabbra fűzése, a technológiai óriás újabb 10 milliárd dollárt fektet az úttörő cégbe, ezzel 49 százalékos részesedést szerez benne. Vagyis az OpenAI forradalmi megoldásainak előretöréséből hatalmasat profitál majd a bigtech.

Messze a mostani a Microsoft történetének legnagyobb befektetése. Az eddigi rekordot az AT&T-be tolt 5 milliárd dollár jelentette még 1999-ből, az Activision 68,7 milliárd dolláros felvásárlása pedig szabályozói nyomásra lehet, hogy nem teljesül be. Az összeg nagyságát jelzi, hogy 2007-ben a Facebookba is beszállt a Bill Gates alapította vállalat, akkor ez 240 millió dollárjába került. A most megszavazott bizalom tehát hatalmas, de nem alaptalan.

Mindenütt megjelenik a mesterséges intelligencia

Ahol tudja, felhasználja a mesterséges intelligenciát a Microsoft, amely a folytatásban ezzel különböztetheti meg magát riválisaitól. A vállalat tulajdonában álló GitHub dobta például piacra a Copilot nevű szolgáltatást. Ennek lényege, hogy valós időben, automatikus javaslatokat tesz a fejlesztőknek kódolás közben és szükség esetén meg is írja a kódot. Így a fejlesztők munkája minden korábbinál hatékonyabb lesz, ami jelentősen rövidíti a folyamatok hosszát és növeli a költséghatékonyságot. A szolgáltatás alapját az OpenAI Codex nevű modellje jelenti. 

Azután ott van még a DAll-E, amely szöveges utasítások alapján saját, korábban nem létező képeket állít elő. Terjedésével a grafikusok és dizájnerek élete is megváltozhat, hiszen egyesek szerint bizonyos feladatokat képes lesz nagyobb hatékonysággal elvégezni. Ehhez persze a modell folyamatos finomítására lesz szükség, de a potenciál már most hatalmas. 

Nem várt kihívó a Google számára

A DALL-E 2 már meg is érkezett, a Microsoft pedig beágyazta saját keresőmotorjába, a Bingbe. A lépéstől azt remélik, hogy a Bing versenyképessé válik a Google keresőmotorjával szemben. Ugyanezt a célt segítheti elő a ChatGPT beágyazása. Domináns pozíció ide vagy oda, a Google-nek fel kell venni a kesztyűt a kihívóval. 

Említést érdemel még a fejlesztés alatt álló VALL-E is, amely szintén az OpenAI innovációján alapszik. A modell képes egy három másodperces hangjegyzet alapján előállítani a felhasználók hangját. Így az általuk megadott szöveget képes az ő hangjukon megszólaló hanggá alakítani, a beszédeket ráadásul személyre szabja. Például olyan szavakat is ki tud mondani, amit maga a felhasználó sosem használt. 

Ennek persze biztonsági és személyi jogi vetületei is lehetnek, de szinte biztos, hogy a bevezetéskor gondoskodni fognak ezek elhárításáról. A VALL-E még nem érhető el a publikum számára, a Microsoft pedig egyelőre nem árulta fel a szolgáltatás legfontosabb funkcióját. 

Folytatódik a menetelés

Az elmúlt napokban további ígéretes hírek érkeztek, amelyek csak tetézik a Microsoft előnyös helyzetét a mesterséges intelligencia terén. Hamarosan széles körben elérhetővé válik az Azure OpenAI Service. Ez a vállalat felhőalapú számítástechnika platformjának és infrastruktúrájának AI megoldásokkal kiegészített változatát jelöli. Hamarosan többek között a ChatGPT is a szolgáltatás részévé válik.

De mit jelent ez pontosan? A Microsoft Azure vállalati felhasználói mostantól AI kompetenciákkal turbózhatják fel saját felületeiket. Így hatékonyabbá válhat az ügyfélszolgálati tevékenységük, felhasználóik adatainak elemzésével pedig hasznos trendekre bukkanhatnak. Így hosszú távon kevésbé kockázatos, szilárd alapokon nyugvó döntéseket hozhatnak, növelve saját szolgáltatásaik minőségét és megtérülését. 

Ismerős helyeken is találkozhatunk az AI alapú megoldásokkal

Az sem gond, ha a lakosságnak mindez nem mond sokat. Hamarosan a Microsoft Office különböző programjaiba is megérkezik a ChatGPT nyelv alapú AI modell. Így a Word, az Excel, a PowerPoint és az Outlook felhasználói is élvezhetik annak előnyeit. Az Outlook esetén például könnyebbé válhat az emailek közötti keresés, sőt akár automatikus válaszok is küldhetők lesznek a beérkező levelekre. A Wordben pedig lehetővé válhat a szövegben szereplő állítások ellenőrzése, valamint a hibás szövegek azonnali korrekciója.

A határtalan optimizmus ideje ugyanakkor még nem jött el. A ChatGPT bámulatos eredményekre képes, de sokszor még belegabalyodik saját állításaiba és nem elavult adatokból dolgozik. A modell viszont folyamatosan fejlődik, ahogy a többi bemutatott szolgáltatás is. 

A Microsoft az első rajtkockából várhatja a mesterséges intelligencia évtizedét. Sokan legalábbis azt mondják, a 2020-as évek erről a technológiáról szólnak majd. Az ilyesmit persze sosem árt egy kis egészséges szkepticizmussal kezelni.

(Forrás: LinkedIn)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.