Ketyegő piaci bomba a stablecoin

Az utóbbi hetekben még az igazán elkötelezett befektetők hite is megingott a kriptoszektorban. A hagyományos pénzeszközökhöz kötött, úgynevezett stablecoinokat sokáig stabilabbnak tekinthettük a nem csak volatilis, de az utóbbi események alapján teljesen kiszámíthatatlan kriptopiacon.  A Trend FM-en is futó Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető értékelik, hogy valójában mennyire megbízható a stablecoin piac.

A stablecoin egy olyan blockchain alapú token, vagy kriptovaluta, melynek értéke valamilyen hagyományos pénzügyi eszközhöz, jellemzően fiat pénzhez vagy fizetőeszközökhöz van kötve, így stabilabb az értéke és árfolyama, mint egy valódi fedezetet nélküli kriptovalutának. A hagyományos pénzek mellett a stablecoinok értéke szinte bármihez köthető – például árucikkekhez, nemesfémekhez, más kriptovalutákhoz, vagy akár internetezési időhöz is.

A stablecoinok legnagyobb előnye a kriptovalutákkal szemben a sokkal stabilabb árfolyamuk. Nem jellemző rájuk nagy mértékű kilengés, emellett gyorsabb és költséghatékonyabb tranzakciókat tesznek lehetővé, mozgásuk átláthatóbb és adott esetben programozható is.

A befektetők a stablecoint egyfajta köztes lépésnek tekintik a kriptovaluták és a hagyományos pénzek között.

Jelentős piac, jelentős kockázat

Intenzív használatuk miatt a stablecoinoknak jelentős piaca van. A korábbi 2 ezer milliárd dolláros összpiaci értékről idén 850 millió dollárra zuhant a kriptoszektorban 140 milliárd dolláros, azaz 16 százalékos piaci részesedést szereztek. Ez az állomány nagyrészt befektetők, például átlagemberek, nagyvállalatok vagy nyugdíjalapok vagyona.

A legnagyobb és legnépszerűbb stablecoin a USD Tether, ami az amerikai dollárt követi. Egy USD Tether egy dollárt ér. A piaci kapitalizációja 65 milliárd dollár körül mozog, ez a 65 milliárd dollár viszont nincs teljesen fedezve banki betétekkel. Ehelyett úgynevezett pénzpiaci eszközökkel fedezi a Tether mögött álló vállalat a kibocsátott stablecoinokat. Ezek különféle értékpapírok, amelyek gyorsan készpénzre válthatók és majdnem képesek helyettesíteni a készpénzt. Jellemzően kötvények vagy hitelkapcsolatot megtestesítő eszközök, amelyek egy éven belül lejárnak. A fedezetet állítólag offshore bankoknál tartják, ugyanakkor nincs erről auditált bizonyítéka a vállalatnak. Emiatt már többször is vizsgálták és meg is büntették a Tether Limited-et.

A Fintech Világa – Blockchain Percek legújabb adásából kiderül, hogy mi történne, ha például egy váratlan esemény hatására minden befektető egyszerre szeretné visszaváltani dollárra a Tether-jét, és hogy mennyire biztonságos a stablecoin.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.