Jön a segítség az energiaválság ellen

A rekordokat döntő infláció és az energiaválság nagy kihívás elé állítja a cégeket. Ebben nehéz a helyzetben a fenntarthatóság kérdése annak ellenére veszít a fontosságából, hogy közvetlen anyagi előnyökkel is járhatna. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb epizódjában a műsor állandó szakértője, Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető nemzetközi példákat mutatnak be arra, hogy egyes bankok hogyan segítenek egyszerre zöldebbé válni és pénzt spórolni a vállalatoknak.

A klímaváltozásra társadalmi szinten hajlamosak vagyunk úgy tekinteni, mint egy későbbi időpillanatban esedékes, közelgő katasztrófára. A beruházást, tervezést, megszorításokat igénylő változtatások így azonban elsők között esnek ki a prioritások közül a válságos időszakokban. Az energiaválságot most azonban egy azonnali sokként érzékeli a piac, amire nem lehet halogatni a reakciót. A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek három olyan banki szolgáltatást mutat be, ami a működési költségek csökkentésével együtt a zöldülésben is segít.

Segítség a tankolásban

Nemrég számoltunk be róla, hogy a Commonwealth Bank of Australia új alkalmazása, hogyan segít spórolni ügyfeleinek a tankoláson. Az alkalmazás a felhasználó üzemanyag-felhasználási szokásaiból tanulva jósolja meg, hogy mikor kell legközelebb tankolni. Ezt követően pedig előre emlékeztet a legolcsóbb lehetőségre a közelben. A megoldás a CBA mesterséges intelligenciával működő Customer Engagement Engine-jét használja. A felhasználók egy üzemanyagár-térképen böngészhetnek a környék különböző üzemanyagárai között.

Zöld hitelek kedvezőbben

NatWest Bank eközben pontosan azokat a változtatásokat vezeti be, amelyekre szükség van, és amelyeket a bankok most megtehetnek a bajban lévő vállalkozásokért. Például a brit pénzintézet 25 ezer fontra csökkentette a zöld vállalati hiteleinek minimum tőkeösszegét. Így a korábbinál jóval szélesebb kör számára lesznek elérhetők a fenntartható energetikai beruházásokra fordítható hitelek. Ezekből a vállalatok napelemeket és hőszivattyúkat vehetnek, vagy jobb szigetelést biztosíthatnak épületeiknek. Emellett a NatWest megszünteti a vállalati folyószámlákhoz tartozó minimum díjakat is, így sok ügyfél számára olcsóbbá válik a szolgáltatás. Illetve bejelentették, hogy jövőre nem növelik a vállalati szolgáltatásokhoz tartozó tarifákat és díjakat sem. A vállalásokat látva együttesen jelentős segítség érkezik a vállalati ügyfeleknek.

A Deutsche Bank energia hitelprogramja pedig kifejezetten KKV-knak segít az energiahatékonyságuk növeléséhez szükséges beruházások finanszírozásában. Olyan vállalatok igényelhetik, akik csökkenteni szeretnék fosszilis üzemanyagoknak való kitettségüket és zöldebb berendezésekbe és gépekbe fektetnének a nagyobb hatékonyság érdekében.

A műsorból az is kiderül, hogy milyen előnyei lehetnek egy bank számára annak, ha most értékes segítséget tudnak nyújtani az ügyfeleinek.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.