Hungary-Singapore Fintech Business Forum

Utolsó részéhez érkezett a Singapore FinTech Festivalt bemutató, hatrészes cikksorozatunk. Korábban szó volt a blockchain technológiáról, a beágyazott pénzügyekről, a buy now, pay later jelenségről, a beágyazott biztosításokról, illetve a zöld pénzügyekről. Ezúttal a fesztivál egyik kísérő rendezvénye, a november 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Hungary-Singapore Fintech Business Forum képezi cikkünk témáját, hiszen a magyar-szingapúri fintech fókuszú együttműködés megerősítését célzó esemény egy izgalmas folyamat egyik első lépésének is tekinthető. 

A fórumot megnyitó esemény megnyitóját Vitényi Péter, Magyarország szingapúri külgazdasági attaséja moderálta, a résztvevők pedig Pach Judit, Szingapúr magyar nagykövete; Szép-Tüske Rita, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Exportfejlesztési Koordinációs Főosztályának vezetője; Damien Pang, a Szingapúri Monetáris Hatóság FinTech főosztályának vezető helyettese, valamint Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank Digitális Igazgatóságának igazgatója voltak. 

Az üzleti fórum egy kormányzati-jegybanki-vállalati összefogás eredményeként valósult meg, melynek egyik legfontosabb célja az volt, hogy segítse a magyar fintech cégek külpiacon való megjelenését Szingapúrban, amely egyike a világ vezető pénzügyi központjainak. A szingapúri pénzügyi ökoszisztéma ráadásul folyamatosan bővül, jórészt a rendkívül progresszív és támogató szabályozói megközelítésnek, a pénzügyi és technológiai szempontból egyaránt képzett munkaerőnek, valamint a jelentős startup fókuszú befektetői rétegnek köszönhetően. 

Az esemény tető alá hozásával kapcsolatban szintén kiemelt szempont volt a szingapúri pénzügyi tőke-technológia hazánkba csábítása, hiszen ezáltal a hazai szektor is megerősíthető. Vitényi Péter, Magyarország szingapúri külgazdasági attaséja elmondta, hogy egy hosszú távú építkező munkáról van szó, a felek pedig szeretnék rendszeressé tenni az érintkezést, amin minden intézményi megállapodás és gazdaságdiplomáciai támogatás lendíthet. A szervezők egyben kifejezték abbéli reményüket, hogy az esemény jövőre már személyesen is látogatható lesz, sőt egy szingapúri delegáció magyarországi beutaztatása is a tervek között szerepel.

Az tehát egyértelműen látszik, hogy a két ország viszonya szorosabbra fűződik a digitális pénzügyi és fintech szektorokat illetően, ebből remélhetőleg mindkét fél profitálni tud majd. Szingapúr pénzügyi szektora már csak a fent említett okokból is rendkívül fejlettnek tekinthető, a lakosság pedig kifejezetten nyitott az innovációra. Aligha kérdés, hogy egy ilyen piaccal való szoros együttműködésből hazánk pénzügyi szektora és végső soron a végfelhasználók (legyen szó lakossági vagy vállalati ügyfelekről) is jelentős értéket deriválhatnak majd. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.