Singapore FinTech Festival – Blockchain a pénzügyi szektorban

A héten, november 8 és 12 között került megrendezésre a Singapore FinTech Festival (SFF), amely saját kategóriáján belül vitathatatlanul a világ legnagyobb pénzügyi digitalizációs és innovációs eseményének számít. Az eseményt évről évre a Monetary Authority of Singapore (MAS), vagyis a szingapúri Monetáris Hatóság szervezi meg. 

A fesztivál idén hatodik alkalommal került megrendezésre, fontos előnye, hogy az egész esemény az online térben , webináriumokon keresztül követhető. A fesztivált Szingapúr mellett 11 további társhelyszínen is megrendezik, köztük hazánkban is, ahol november 11-én rendezték meg a World FinTech Festival in Budapest névre keresztelt hivatalos társrendezvényt, valamint ezt követően egy nappal az első Hungary-Singapore Fintech Business Forumot is. 

Az esemény jelentőségére való tekintettel fontosnak gondoltuk, hogy mi is beszámoljunk az ottani fejleményekről, így azt most egy hat részből álló cikksorozatban tesszük meg. Az első rész témáját egy panelbeszélgetés szolgáltatja, melynek résztvevői a blockchain technológiáról és annak pénzügyi szolgáltatásokban való felhasználásáról beszélgettek. A beszélgetésben részt vett Darius Sit, a digitális eszközökkel foglalkozó kereskedési vállalat, a QCP Capital befektetési igazgatója; Mukaya Panich, az SCB 10X kockázati-tőkevállalat befektetési igazgatója; valamint Pradyumna Agrawal, a Temasek befektetési vállalat befektetésekért felelős ügyvezető igazgatója. 

Panich kiemelte, hogy amennyiben a cél az, hogy a blockchain technológiára épülő pénzügyi szolgáltatások minél több emberhez eljussanak, akkor fontos, hogy a használat még egyszerűbb és átláthatóbb legyen, hiszen jelenleg többnyire a technológiailag képzett felhasználók döntenek ezek igénybevétele mellett. Agrawal a fogyasztói érdekek védelmének biztosítását emelte ki kulcsfontosságú kérdésként, hiszen a mainstreambe való betörés csak akkor folytatódhat, ha az ezzel kapcsolatos aggályok elhárulnak a jövőben. 

A felhasználási módok között elsőként a blockchain alapú fizetések merültek fel, melyek sebessége jelentős fejlődés előtt állhat, ráadásul a KYC folyamatok és a pénzmosás elleni védekezés is könnyebben megvalósíthatók lehetnek a technológia alkalmazásával, ami napjaink digitális pénzügyi forradalmának egyik legérzékenyebb problémájára jelenthet megoldást. A megfelelő felhasználás kapcsán Agrawal elmondta, hogy napjainkban a technológia és az arra épülő megoldások (kriptovaluták, NFT-k) széles körben való elterjedésével a legtöbb szolgáltató kétségbeesetten igyekszik megteremteni a következő nagy hype-ot kiváltó újítást, ez pedig egyesekkel elfeledteti a valódi célt, vagyis azt, hogy a blockchainre épülő pénzügyi megoldások segítségével valamilyen hozzáadott értéket teremtsenek a felhasználóknak, legyen szó idő-, energia-, vagy épp pénzbeli megtakarításokról. Hasonló gondolatokat visszhangzott Darius Sit is, aki szerint számos szolgáltató egyszerűen át akarja ültetni meglévő megoldásait a decentralizált pénzügyi protokollokra, ahelyett, hogy érdemi változásokat eszközölnének és gyökeresen változtatnák meg azok jellegét, igazodva a DeFi világához és az iránta érdeklődő felhasználók preferenciáihoz. 

Szingapúr kapcsán szintén Sit mondta el, hogy a piac egyik legnagyobb előnye az egyértelmű és konzisztens szabályozói hozzáállás a kriptovaluták és egyéb blockchainre épülő pénzügyi megoldások irányába. Szerinte a támogató, ugyanakkor a kockázati tényezők adekvát kezelését megkövetelő hozzáállás a leghatékonyabb. Ellenpéldaként pedig többek között Kínát is említhetjük, hiszen az ország rendkívül nyitott attitűdöt mutatott a digitális jüan kifejlesztésével, az általuk nehezen kontrollálható kriptovaluták esetén ugyanakkor a mértéktelen szigortól sem ijednek el, sőt rendre folyamodnak betiltásukhoz is, ezt követően pedig nem egyszerű hitelesen képviselni a blockchain technológia előnyeit. 

A panelbeszélgetés résztvevői összességében egyetértettek abban, hogy a decentralizált pénzügyek világa előtt még számos akadály áll, mielőtt készen állnának a fogyasztók milliárdjainak hatékony kiszolgálására, ezt az információs akadályok is eredményezik, hiszen sokan továbbra sincsenek tisztában a blockchain technológia és a kriptovaluták alapvető jellegzetességeivel, a jövő azonban nem is ezen ismeretek széles körben való elterjedéséről szól majd, hanem a szinte észrevehetetlen, ugyanakkor jelentős kényelemmel, biztonsággal, sebességgel és költséghatékonysággal járó szolgáltatásoké, amelyek legfőbb győztesei a nap végén az ügyfelek lesznek. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.