Egy fintechcég beperelte a jegybankot és nyert

Globálisan is fontos mérföldkőnek bizonyulhat az a bírósági eljárás, amelyben egy fintech győzedelmeskedett országa központi bankja felett. Hollandia legismertebb neobankja, a Bunq számára sikeresen zárult a holland jegybank (DNB) elleni csörte.

A konfliktust az váltotta ki, hogy a Bunq mesterséges intelligenciára épülő stratégiát akart alkalmazni a pénzmosás elleni küzdelemben, ezt viszont az aktuális szabályozás nem tette lehetővé. 

Az ügyfelek érdekeire hivatkoznak

A neobank alapítója, Ali Niknam pedig annyira elszánt volt az új megközelítés alkalmazása mellett, hogy a központi bank elleni pertől sem riadt vissza. A bíróság pedig végül nekik adott igazat.

„A Bunq szemében a jelenlegi [pénzmosás ellen alkalmazott] stratégia elavult és nem elég hatékony. Évek óta felszólaltunk amellett, hogy a pénzmosás elleni harcban olyan innovatív technológiák kerüljenek bevetésre, mint a mesterséges intelligencia, amely képes csökkenteni a kockázatokat. A Bunq szerint a DNB pénzmosás elleni stratégiájának követése hosszú távon károkat okozott volna felhasználóinknak és az egész bankrendszer stabilitásának”

– áll a vállalat friss közleményében.

Az első bank, amely beperelte a holland nemzeti bankot

A vállalat valamivel bővebben is kifejtette panaszainak okát. Mint elmondták, a DNB ragaszkodott az egyoldalú jelentésekhez, ahol a védekezés sikeressége nagyban múlik a számlatulajdonosok őszinteségén. A neobank ezzel szemben olyan technológiát akart alkalmazni, amely jobban kiszűri a gyanús mintákat, ezáltal csökkenti a csalások előfordulását.

Elmondásuk szerint ez az első eset, hogy egy bank (a Bunq 2014 óta rendelkezik banki engedéllyel) beperelte a holland központi bankot. Az ilyen jellegű nézeteltéréseket inkább zárt ajtók mögött szokták intézni a felek. Mivel ők nem látták reálisnak azt, hogy ezen az úton sikeresek legyenek, a keményebb fellépés mellett döntöttek.

A DNB egy ideje számíthatott a döntésre, mert múlt hónapban megkezdték az új szabályozások előkészítését. Hogy, hogy nem, az újdonságok között van a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás alkalmazásának engedélyezése a pénzmosás elleni védekezés során. Minderre a Bunq CEO-ja, Ali Niknam így reagált röviden: „Ma történelmet írtunk. A bíróság szabad utat engedett a haladásnak.”

Mennek tovább

A Bunq egyébként is erős éveken van túl. A felhasználók száma folyamatosan növekszik, ráadásul a növekedés nagyja organikusan ment végbe. A neobank számos akvizíciót is végrehajtott, amelyeknek köszönhetően új termékeket, például vállalati költségkártyákat és jelzáloghiteleket kezdhetett el kínálni ügyfeleinek. Nemrég pedig olyan pénzelemzési funkciókat jelentettek be, amelyek hasznos segítséget nyújthatnak az inflációval szemben. 

A legfrissebb, idei év eleji adatok szerint már nincsenek messze a nyereséges működéstől sem. Az ilyesmi nem mindennapos az európai neobankok körében; a nagyok közül jelenleg csak egy szereplő működik profitábilisan. 

(Forrás: AltFi)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.