Digitális banki spinoffok 3. rész – Mettle by NatWest

A digitális banki spinoffokat bemutató cikksorozatunk harmadik, egyben utolsó részében a Mettle kerül terítékre (az 1. és 2. rész itt, illetve itt olvashatók). A Royal Bank of Scotland érdekeltségéhez tartozó NatWest 2018-ban hozta létre vállalati bankszámla-szolgáltatást kínáló digitális spinoffját, a Mettlet. A döntés hátterében egyértelműen az állt, hogy az RBS és a NatWest szerették volna felvenni a versenyt a már akkoriban is jelentős térhódítást végző neobankokkal szemben, illetve saját banki kínálatuk digitalizációját is fontos célként tűzték maguk elé. 

A kezdeti cél az volt, hogy a fogyasztói visszajelzésekre építve egy ügyfélbarát és praktikus megoldást helyezzenek a targetált ügyfélkört jelentő maximum kettő tulajdonossal rendelkező kkv-k, valamint szabadúszók és egyéni vállalkozók kezébe. Az induláskor rögtön látszott is, hogy letisztult, egyszerű felületeket és szolgáltatást hoztak létre, ez máris jól érzékeltette mennyire független is a Mettle az anyacégektől, hiszen az RBS és a NatWest inkumbens bankokként egyaránt nehezen átlátható, kaotikus termékpalettával és webes felülettel rendelkeztek. 

Az anyabanktól való függetlenség egyébként nem mindennapi méreteket ölt a vállalat esetében: működési modelljük érdekessége, hogy a bankszámlát és bankkártyákat nem az anyabank, hanem egy elektronikuspénz kibocsátó szolgáltatja. Mindez azt jelzi, hogy nem szükséges az elején mindenből a legteljesebb megoldást választani – hiszen az is csak a kockázatokat növeli – hanem érdemes rugalmasan és praktikusan állni a megoldandó feladatokhoz. Ez a rendhagyó megoldás ugyanakkor azzal is jár, hogy a Mettle számlákon tartott összegekre nem vonatkozik betétbiztosítás. 

Áttérve a vállalat szolgáltatására, a Mettle számlái a maximum két tulajdonossal rendelkező kkv-k, illetve a szabadúszók és egyéni vállalkozók számára érhetők el az Egyesült Királyságban. Előbbiek esetén 100 ezer font, míg utóbbiaknál 50 ezer font a maximális bankszámlaegyenleg. Ebből is látszik, hogy a vállalat célja nem az, hogy a lehető legtöbb ügyfélre tegyen szert a kkv-k között, hanem hogy egy jól behatárolható és nem kellően kiszolgált szegmensnek nyújtson hozzáadott értéket. A számla 100%-ban ingyenes, ugyanis semmilyen díj nem tartozik hozzá, emellett pedig mindössze néhány perc alatt megnyitható online. A számlákhoz egy brit számlaszám, valamint bankazonosító tartozik, melyek révén egyszerűen és gyorsan indíthatók és fogadhatók be brit belföldi utalások.

A számlákhoz Mastercard bankkártyák tartoznak, melyek használhatók bolti, online, valamint appon belüli vásárlásokhoz, emellett Apple Pay és Google Pay mobilfizetési módok is elérhetőek a kártyatulajdonosoknak. A költségkártyák segítségével gördülékenyebbé tehető a vállalati költségkezelés folyamata a számlák tranzakciókhoz való hozzárendelésével, majd a tranzakciós adatok exportálásával és gondos elemzésével.

A Mettle ügyfelei könnyedén összeszinkronizálhatják számlájukat könyvelői szoftverükkel, legyen szó a Xero, a FreeAgent, vagy a Quickbooks szolgáltatóról, valamint tranzakciós adataikat közvetlenül a könyvelőjükkel is megoszthatják. Az appban gyorsan végrehajtható az integráció, amelyet követően valós idejű adatátvitel érhető el. Az ügyfelek az appban számlákat is kiállíthatnak, majd követhetik azok státuszát. A felhasználóbarát felületen egy helyen tekinthetik át kintlévőségeiket, valamint a kiállított számlák után beérkező pénzösszegeket, amelyeket a rendszer automatikusan párba is állít egymással, tovább csökkentve az adminisztratív teendőket. 

Kijelenthető tehát, hogy a NatWest megtalálta az arany középutat a Mettle-lel: a vállalat kellően független működését és infrastruktúráját illetően, ahhoz, hogy hatékonyan tudjon építkezni, ugyanakkor az anyabankok támogatását is élvezi, vagyis helyzetét nem nehezíti a finanszírozási igények időről időre való felmerülése. Ez az erős háttér különösen jól jöhet, mivel a neobankokra háruló egyik legnagyobb feladat a bizalom kiépítése az ügyfelekben, ezt az akadályt pedig a jól ismert inkumbensek spinoffjaként operáló Mettle alighanem könnyebben veszi majd, mint a vetélytársak, épp ezért érdemes lesz rájuk figyelni a jövőben is.

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.