Dániában véget érhetett a klasszikus bankrablások kora

Dániában a tavalyi volt az első év, amikor nulla bankrablás történt az ország területén. Mindez elsősorban a készpénzről digitális fizetésekre történő folyamatos átállásnak köszönhető.

Az ország pénzügyi dolgozóinak szakszervezete, a Finansforbundet szerint 2000-ben Dániában 221 bankrablás történt. 2017 óta évente kevesebb mint 10 ilyen eset történt, egészen 2022-ig, amikor is a számuk nullára esett vissza.

A Finansforbundet szerint a csökkenés egybeesett azzal, hogy sok bank teljesen bezárta fiókpénztárait.

Dániában, akárcsak a világ más országaiban, az elmúlt években csökkent a készpénzhasználat, mivel az emberek átálltak az elektronikus alternatívákra, nevezetesen az érintésmentes fizetésre. A COVID-19 okozta világjárvány csak felgyorsította ezt a tendenciát.

A Finansforbundet elnökhelyettese, Steen Lund Olsen üdvözölte a mérföldkövet:

“Ez egyszerűen fantasztikus. Hiszen minden alkalommal, amikor egy bankrablás történik, az események rendkívüli megterhelőek, sokkolják az érintett alkalmazottakat”.

A szakszervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy az alkalmazottak még mindig jelentős erőszakkal és fenyegetésekkel szembesülnek, mivel a bántalmazások nagy része a digitális térben és telefonon is folytatódik.

(Forrás: Finextra)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.