Beleszólhat a hitelkérelembe a BNPL

Ausztráliában az ING és a Macquarie bankok mostantól figyelembe veszik a Buy Now, Pay Later (BNPL) típusú kölcsönöket a lakáshitelek folyósításának elbírálásakor.

Amint az először a The Australian című napilapban jelent meg, az ING és a Macquarie a BNPL-hiteleket is megvizsgálja majd a hiteligénylők jelzáloghitel-visszafizetési képességének értékelésénél.

Júniusban az Ausztrál Prudenciális Szabályozási Hatóság (APRA) bejelentette, hogy a bankoknak és a hitelezőknek a BNPL és a HECS/HELP oktatási kölcsöneket is figyelembe kell venniük a jövedelemarányos adósság számításánál.

Az ING szóvivője arról számolt be, hogy az új követelményekkel összhangban az ING frissítette hitelezési politikáját, így a hitelkérelem elbírálásakor a BNPL tranzakciókat adósságként kezeli. A bank már értesítette brókereit, hogy a hitelkiszolgálás szempontjából az újvonalas részletfizetéses megállapodásokat is górcső alá kell venni.

A brókereknek küldött e-mailben az ING tisztázta, hogy az aktív BNPL megállapodásokat (azaz a részletfizetési tervet) a személyi kölcsönökhöz hasonlóan kell nyilvántartani és kezelni, ahol a fennálló összeget és a teljes havi törlesztőrészletet kell figyelembe venni.

A tájékoztató kitér arra is, hogy kivételt képezhetnek a rövid távú és ideiglenes jellegű adósságok, de az erről szóló megerősítést muszáj benyújtania az ügyfélnek.

Az ING azt is közölte a brókerekkel, hogy a már említett HECS/HELP típusú oktatással kapcsolatos tartozásokat is figyelembe kell venniük az értékelés során.

A Macquarie hasonló módon szólította fel brókereit: frissíteniük kell a lakáshitelek folyósítására és a jövedelemarányos adósságra vonatkozó követelményeiket, hogy azok a BNPL kötelezettségekre is kiterjedjenek.

(Forrás: Savings.com)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.