Perre megy a napszemüveggyártó az óriásbankkal

Zöld utat kapott egy New York-i bírótól a Ray-Ban napszemüvegek gyártója – beperelheti a JPMorgant. Az EssilorLuxottica 272 millió dolláros kárt szenvedett 2019-ben, amiért a bankját is hibáztatja.

Néhány évvel ezelőtt 272 millió dollárt tulajdonítottak el kiberbűnözők az EssilorLuxottica egyik JPMorgannél vezetett bankszámlájáról. A vállalat szerint a bank nem vette észre az egyértelmű csalásra utaló jeleket, és nem tett meg mindent, hogy ellenőrizze a pénzmozgás jogosságát.

A pénzügyi csalás keretein belül 15 és 100 millió dollár közötti összegekben utaltak ki pénzt a bűnözők. Az utalásoknál több ponton is felmerülhetett volna a csalási gyanú.

  • Minden tranzakció egy kerek, egész összegben ment végbe, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző;
  • Kis bankoknál vezetett számlákra, magas kockázati besorolású országokba mentek a pénzek.
  • Olyan cégeknek küldtek pénzt a csalók, amelyekkel korábban semmilyen kapcsolata nem volt az EssilorLuxotticának.
  • Nem a megszokott optikával foglalkozó partnerek, hanem kávét, bútorokat és hajápoló szereket forgalmazó vállalkozások kapták a pénzt.

A bűnözők elvileg beszervezték az EssilorLuxottica egyik thaiföldi alkalmazottját. Ő kezdeményezte az utalásokat. A JPMorgan részben azzal védekezik, hogy minden tranzakció kapott két jóváhagyást, ezért a részükről teljesült a megfelelő ellenőrzés.

Az EssilorLuxottica azonban nem enged. Egy New York-i bíró adott zöld utat annak, hogy pereljen a vállalat. A kereset a jogosulatlan utalások után járó pénzvisszatérítés törvényeire hivatkozik. Az igényelt kártérítés összegét még nem határozták meg – ugyan 100 millió dollárt nem tudott csak visszaszerezni az EssilorLuxottica, jelentős erőforrások mentek el a többi pénz begyűjtésére.

(Forrás: Finextra, Reuters)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.