Menekülteket segítő fizetési megoldás európai cégektől

A prepaid kártyákat Franciaországban alkalmazzák először. A „First Aid” kártya segítségével az országba érkező menekültek alapvető termékeket és szükségleti cikkeket vásárolhatnak majd.

A Visa az Enfuce finn fintech céggel és a Welcome.Place francia neobankkal közösen indította a kísérleti projektet. A Welcome.Place egy szociális célú pénzügyi szolgáltató, amely elsősorban a háború kitörése óta Ukrajnából érkező menekültek segítésére összpontosít. A “First Aid” kártya fejlesztésében az Epassival, egy mobilfizetési szolgáltatóval is együttműködnek.

Az partnervállalatok egy prepaid Visa-kártyát hoztak létre. Segítségével a menekültek és bevándorlók a megérkezésük utáni első hetekben egyszerűbben fizethetnek az alapvető szükségleti cikkekért és szolgáltatásokért. A kártya a Franciaországba érkezőknek szánt segélycsomag része, amelyet a Welcome.Place juttat el a rászorulóknak.

A prepaid kártya megoldást jelenthet a menekültek ellátásának egyik fő problémájára. A menekült státuszt kérvényezők ugyanis gyakran szembesülnek azzal, hogy helyi bankszámla és bankkártya nélkül nem tudnak fizetni a boltokban. A bankszámla igénylése bonyolult adminisztrációt és menekültek számára általában teljesíthetetlen feltételrendszert igényel, akár hónapokig is eltarthat. Az Enfuce várakozása szerint a „First Aid” segíthet visszaadni a háborús menekültek méltóságát és megkönnyíti az idegen környezetben töltött első hónapokat.

„Az újonnan érkezők és a menekültek gazdasági és társadalmi beilleszkedése általában öt évet vesz igénybe – az Enfuce és a Visa segítségével ezt a beilleszkedési időszakot mindössze egy évre csökkenthetjük.”

– tette hozzá Caroline Span, a Welcome.Place társalapítója

Segítség ott, ahol arra szükség van

Az ENSZ becslései szerint az elmúlt 11 hónapban mintegy nyolcmillió ember hagyta el Ukrajnát, Franciaországban pedig mintegy 120 ezer menekültet regisztráltak. A Welcome.Place célja, hogy 2023 végéig 50 ezer ukrán vagy más nemzetiségű menekültnek segítsen a fizetési megoldással. A finn fintech cégek, az Enfuce és az Epassi segítik a kártyakibocsátást és a fizikai kártyaosztást. A projekt várhatóan idén bővül, hogy még több menekültet szolgálhasson ki, és további civil szervezetek bevonását is tervezik, hogy a kártyaprogram hatókörét kiszélesítsék.

A menekültek tipikusan olyan réspiacot képviselnek, amelynek igényeire nehezen reagálhatnának a klasszikus pénzügyi szolgáltatók, a bankok. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos niche közösségek nem rendelkeznek olyan pénzügyi potenciállal, hogy egy hagyományos piaci szereplő számára megérje szolgáltatni számukra. A hasonló rétegközönségek és az egyéni felhasználói igények kiszolgálásában a fintechek és neobankok járnak élen.

“Az Enfuce First Aid kártyáját úgy terveztük, hogy segítsen a segélyszervezeteknek abban, hogy azonnal, biztonságosan és a szabályozásnak teljes mértékben megfelelve juttassák el a pénzt a rászorulóknak” – mondta Denise Johansson, az Enfuce társalapítója és társ-vezérigazgatója.

“A kártyaprogram nem csak a Welcome.Place számára biztosít teljes ellenőrzést az adományozott pénzek elosztása és elköltése felett. Ami a legfontosabb, hogy a menekülteknek eszközt ad az életük újjáépítéséhez és a pénzügyi beilleszkedéshez.”

(Forrás: AltFi)

(Címlapkép: Welcome.Place)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.