Becsődölt cégeken nyerészkednének a bukott alapítók

A Three Arrows Capital kriptovaluta fedezeti alap társalapítói most befektetőket keresnek egy új vállalkozáshoz, amely a becsődölt cégekből szeretne tőkét kovácsolni.

Kyle Davies és Su Zhu alapító tagként vannak megemlítve a GTX adósságkezelő piactér platform bemutatkozó prezentációjában. Davies és Zhu alapította a Three Arrows Capital nevű, egykor 10 milliárd dolláros szingapúri székhelyű fedezeti alapot, amely júliusban csődöt jelentett. A 3AC néven is ismert vállalatot egy brit Virgin-szigeteki bíróság felszámolásra kötelezte, miután az árfolyam bezuhanása és a kockázatos kereskedések miatt képtelen volt fizetni a hitelezőknek.

Még a saját ügyük sem zárult le

Az új befektetői pályázatra úgy került sor, hogy a Three Arrows alapítói a saját ellentmondásos csődeljárásukkal is küzdenek jelenleg. A 3AC felszámolásán dolgozó tanácsadók azzal vádolják Davies-t és Zhu-t, hogy nem működnek együtt az eljárásban. A tanácsadók a múlt héten a Twitteren keresztül idézést is küldtek a társalapítóknak azt állítva, hogy tartózkodási helyük továbbra is ismeretlen. Davies novemberben azt mondta a CNBC-nek, hogy Balin tartózkodik és cáfolta azokat az állításokat, miszerint társával nem működtek volna együtt.

“Végig együttműködtünk” – mondta a CNBC “Squawk Box” című műsorában egy interjúban.

Nagyot szólhat – már ha sikerül elindulni

Davies és Zhu amellett érvelnek, hogy az úgynevezett kriptó “követelések” piacának nyilvános piactérrel kellene rendelkeznie. A szektorban már több nagy horderejű csődöt is láthattunk tavaly, köztük a BlockFi, Celsius, Three Arrows és FTX csődjét.

Az új piactér azt a több mint egymillió FTX ügyfelet szeretné megszólítani, akik most csődeljárás alatt állnak. Az FTX ügyfelei közül sokan az értékük körülbelül tizedén adják el a követeléseiket, hogy azonnali likviditáshoz jussanak. Így próbálják elkerülni a visszafizetéssel járó akár évekig tartó várakozást.

Az alapítók a követelések piacának “felszabadítására” hivatkoztak, amelyet 20 milliárd dollárra becsülnek. Úgy vélik, hogy a GTX két-három hónapon belül már “uralhatja” a piacot. A GTX állítása szerint a platform népszerűségének növekedésével betöltheti az FTX által hagyott “hatalmi vákuumot” a kirptokereskedő platformok körében és beléphet az értékpapírkölcsönzés piacára is. A GTX 25 millió dolláros magvető tőkét gyűjt a platform elindításához és a bemutatkozó prezentáció szerint legkésőbb február végéig szeretne piacra lépni. Az már más kérdés, hogy sikerülni fog-e.

(Forrás: CNBC)

(Borítókép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.