Zöld jelzáloghiteleket kínál az ABN Amro

Az ABN Amro holland bank fenntarthatósági kedvezményt kínál azon ügyfeleinek, akik energiafogyasztás szempontjából hatékony épületekre vesznek fel jelzáloghitelt. 

A bank az Európai Unió Energy Label (energia címke) kategorizációját használja majd az egyes ingatlanok fenntarthatósági pontszámának megállapításához. A felsőbb ’A’ kategóriához tartozó otthonok után 0,15 százalékpontos kedvezményt adnak majd a visszafizetendő kamatokból, de a  ’B’ kategória esetén 0,1 százalékponttal jobban járnak az ügyfelek . 

 „Az a célunk, hogy 2030-ra minden általunk finanszírozott lakó- és kereskedelmi tulajdonban lévő ingatlan az ’A’ kategóriából kerüljön majd ki,” jelentette ki a bank. „Arra szeretnénk ösztönözni az ügyfeleinket, hogy tegyék fenntarthatóbbá otthonukat, ezért kínálunk egy fenntarthatósági kedvezményt egyfajta motivációs tényezőként.”

A meglévő és új jelzáloggal rendelkező kliensek akkor férhetnek hozzá a kamatcsökkentéshez, ha ingatlanjukat környezetkímélőbbé teszik a fix kamatozású időszak beállta előtt legalább 24 hónappal. Ehhez az energiahatékonysági címke regisztrációjára is szükség van, a besorolás pedig csak a ’A’ vagy ’B’ kategóriájú lehet. Az ABN Amro automatikusan lekérdezi ezeket a címkéket és amennyiben minden feltétel teljesül, automatikusan alkalmazzák is a kedvezményt anélkül, hogy az ügyfeleknek ezért külön tenniük kellene. 

Úgy tűnik, hogy a környezetkímélő jelzáloghitelek lehetnek a következő olyan zöld pénzügyi termékek, melyek elérhetősége nagyot fog növekedni az előttünk álló időszakban. Nemrégiben mi is beszámoltunk a Danske Bank karbonsemleges jelzáloghiteléről, ami egy másik csavar alkalmazásával teszi zöldebbé a jól ismert banki terméket. A kezdeti visszajelzéseket látva érdemes felkészülni a további hírekre a témában, hiszen vélhetően egyre többen kívánnak majd élni az ilyen lehetőségekkel. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.