A Danske Bank északír egysége piacra dobja Nagy-Britannia első karbonsemleges jelzáloghitelét. A termék karbonsemlegességét a Carbon Trust hitelesítette, amely pontos mérést készített a jelzálogok karbonlábnyomáról, ami a teljes életciklus során várhatóan generált emissziókat is tartalmazta.

A lábnyom túlnyomó részét a papír alapú dokumentumok teszik ki, de olyan további tényezőket is figyelembe vettek, mint az energiafogyasztás a Danske Bank irodáiban, a digitális papírmunkák, a papírhulladék generálása, valamint az ügyfelek részére biztosított üdvözlő csomag. A Carbon Trust mérései alapján a jelzáloghitelek egyenként 96 kg szén-dioxid emissziójával járnak, ami megegyezik egy 388 km-es kocsiút, vagy 11678 darab okostelefon feltöltése által előidézett kibocsátással.

Annak érdekében, hogy ezt a mennyiséget egészen nullára leszorítsák, a bank aktívan tesz karbonlábnyomának csökkentéséért, a fennmaradó emissziókat pedig karbonsemlegesítő projektekbe való befektetéssel kompenzálják. A bank egyébként a ClimateCare karbonredukciós specialistával dolgozik majd együtt a semlegesítésén, amit indiai szélenergiai projektek támogatásával fognak megvalósítani.

A karbonsemleges jelzáloghitelek minden olyan épületre igénybe vehetők lesznek, amelyek A, B, vagy C besorolású energiateljesítményi tanúsítvánnyal (Energy Performance Certificate) rendelkeznek, vagyis megfelelnek egy minimum szintnek, ami az energiahatékonyságot illeti. A karbonsemleges jelzálog rendelkezik a legversenyképesebb árral a Danske Bank termékpalettájában, mivel az energiahatékonyabb épületekhez alacsonyabb áramszámlák tartoznak, ami növeli az ügyfelek várható fizetőképességét, de a kedvező árral emellett a környezettudatos lakóépületek vásárlását is ösztönözni szeretnék. További motiváló tényező, hogy akár 2 ezer fontos cashback is elérhető azon ügyfeleknek, akik új otthon vásárlásához veszik igénybe ezt a konstrukciót, míg a jelzálogot cserélő kliensek akár 500 eurót is visszakaphatnak az árból. 

Szintén firss hír, hogy a Leeds Building Society épp a múlt héten kérte fel a Hometrack ingatlanpiaci elemző céget, hogy mérje fel a klímaváltozás által a vállalat jelzálog portfóliójára gyakorolt hatást. Ezen fejlemények alapján arra lehet következtetni, hogy a környezettudatosság és a karbonsemlegesség kérdése a jelzáloghitelek piacán is egyre fontosabb lesz majd a jövőben.

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond