Elindulása óta nem írtunk a Voltról, amely egyike Ausztrália egyik legjelentősebb neobankjainak, lakossági termékekkel és fintech infrastruktúra szolgáltatással egyaránt jelen vannak a piacon. A vállalat most felvásárolta az Australian Mortgage fintech hitelezőt, mellyel a hírek szerint céljuk az, hogy a Banking-as-a-service kínálatuk részét képező jelzáloghitelek elbírálási idejét hetekről akár 15 percre csökkentsék. 

A terméket a Voltban 8%-os részesedéssel rendelkező Australian Financial Group (AFG) közreműködésével kezdik majd terjeszteni az idei év utolsó negyedévében, míg a teljes körű indulás 2022 elejére várható, ekkor az AFG 2795 jelzálog-brókeréhez jut majd el a szolgáltatás. 

Andrew Clouston, a Volt ügyfelekért és együttműködésekért felelős vezetője azt mondta: „Számos hitelező csupán digitalizálja a korábbi, dokumentum alapú folyamatokat, ezért a jelzáloghitelek jóváhagyásához szükséges időmennyiség nem csökkent jelentősen. Az Australian Mortgage és a Volt ehelyett a teljes folyamatot újraépítette így egy valóban adatközpontú megoldás jött létre, ami igazi alternatíva a brókereknek. Ezáltal a személyre szabott felhasználói élményre fókuszálhatnak, ami illeszkedik a jelzálog-brókerek fontos szerepéhez, amit minden saját otthonra vágyó ausztrál életében betöltenek.”

„Azáltal, hogy BaaS platformunkat kiegészítettük egy hitelezési komponenssel, teljes körű szolgáltatást nyújtó challenger bank lettünk, amely képes a számos csatornából származó bevételszerzésre és alkalmas a hitelezési tevékenység skálázására.” 

Ausztráliában az évek során egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a neobankok, a Volt mellett mindenképp említést érdemel még az Up és a 86 400. Az elmúlt időben azonban megakadt a diszruptív szereplők lendülete, előbb a Xinja (egy másik közkedvelt neobank) banki tevékenységekkel való felhagyása borzolta fel a kedélyeket, majd a 86 400 NAB (National Australia Bank) általi felvásárlása késztette szkepticizmusra a szakértőket. A most bejelentett lépés a Volt részéről egyértelműen arra enged következtetni, hogy a neobank is látja a veszélyeket, melyekre kompetenciáik bővítésével és bevételi forrásaik diverzifikációjával igyekszenek reagálni. 

Forrás: Finextra

Bátorfi Botond