Zöld fintechek – Karbonkövetés

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a karbonkövetéssel foglalkozó fintechekről beszélgetnek. A karbonkövetés és -semlegesítés kérdése már többször említésre került a műsorban de a konkrét szereplőkről eddig nem esett sok szó, így most rájuk is nagyobb hangsúlyt fektettek a beszélgetőtársak. 

Általánosságban elmondható, hogy a karbonkalkulátorok jelentik az egyik legnépszerűbb zöld pénzügyi terméket a bankok körében, egyre többen integrálják is valamelyik szoftver szolgáltatói megoldást a banki appjukba. A karbonkalkulátorok jellemzően három elemből épülnek fel, melyek az alábbiak: (1) karbonkövetés (tranzakciós adatokból és egyéb paraméterekből megbecsülik az ügyfél karbonlábnyomának méretét és összetételét); (2) személyre szabott, mesterséges intelligencia alapú tippek adása az ügyfeleknek, amivel csökkenthetik a kibocsátást; (3) lehetőség adása az ügyfeleknek a karbonsemlegesítő projektek támogatására, ezáltal a karbonsemlegessé válásra.

A területen számos Software-as-a-service szolgáltató említhető, akik egytől egyig színvonalas megoldással szolgálják ki a bankokat és egyéb pénzügyi, vagy akár egyéb területről érkező szereplőket. A műsorban bemutatott cégek között találni új-zélandi, izlandi, francia és svéd szereplőt is. A teljes adás a lenti linken, Spotify-on visszahallgatható. 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.