Magyar Innovációs Nagydíjat nyert a Péntech

Március 24-én csütörtökön, immáron 30. alkalommal adta át a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréseit a Magyar Innovációs Szövetség. Ezúttal a 2021-es év legnagyobb teljesítményeit díjazták, a díjazottakat pedig a sikeresnek ítélt harminchárom beérkező pályázat közül választották ki az egyes kategóriák felelősei.

Növekvőben a kutatás-fejlesztés fontossága

Az eseményen beszédet mondott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára. Az államtitkár kiemelte, hogy a piaci szereplők mellett mostanra az egyetemekkel szemben is fontos elvárás lett az intenzív innovációs tevékenység kifejtése. Magyarország jelenleg a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 1,6 százalékát költi kutatás-fejlesztésre. A kérdés prioritásként való kezelését jelzi, hogy ezt a rátát rövidesen 1,8 százalékra szeretné feltornázni a minisztérium.

A Nagydíj a CycloLab Kft.-hez került, amit a vállalat koronavírus elleni gyógyszerkészítmény-segédanyagával érdemelt ki. Az elmúlt két év eseményeinek függvényében érthető, hogy a nyertes egy ilyen kulcsterületről került ki. A további díjak a legszínvonalasabb ipari, agrár, környezetvédelmi és startup innovációknál, valamint szellemi tulajdonoknál találtak otthonra. A fintech szektor szempontjából értelemszerűen a startup innovációk bírnak a legnagyobb jelentőséggel. A 2021-es Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. érdemelte ki színvonalas digitális cégfinanszírozási rendszerével.

Digitális faktoring szolgáltatást díjaztak

A Péntech egy digitális faktoring szolgáltató, amely csupán néhány kattintás után lehetővé teszi a magyar KKV-knak kimenő számláik finanszírozását. A fintech ezáltal értékes segítséget nyújt ügyfeleinek a likviditást érintő gondok elkerülésében és a kiszámíthatóbb pénzügyi tervezés megvalósításában. A faktoring mellett a vállalat termékpalettáján megtalálhatók a digitális hitelek és lízingek is. Ezek igénylése szintén rendkívül egyszerű és teljességgel kivitelezhető az online térben. A hitelek igénylésekor 48 órán belül előminősítik a vállalkozásokat, akik ingyenes online tanácsadásban is részesülhetnek. 

A Péntech szinte 2019 őszi indulása óta egyike a hazai fintech szektor prominens szereplőinek. A vállalat alig fél év alatt több mint 300 ügyfélre tett szert, vagyis gyorsan lendületet szerzett a hazai piacon. A legfrissebb adatok szerint a Péntech mára több mint 800 KKV-t tudhat ügyfelei között, akik együttesen több mint 15 milliárd forintnyi finanszírozást igényeltek a vállalattól. A hazai B2C fintechek eredményeinek ismeretében ez kiváló teljesítménynek minősül, így nem véletlen, hogy a vállalat vonzó célpontnak számít a magyar piacon tevékenykedő kockázati tőkealapok körében is. 

A KKV-k igénylik a digitális megoldásokat

A faktoring szolgáltatások egy fontos problémát oldanak meg azzal, hogy a kintlévőségek felvásárlásával azonnali cashflowhoz juttatják a vállalatokat. Ebben az esetben nem csupán a pénz elérésén van a hangsúlyt, hanem a megnövekedett kiszámíthatóságon is. Rengeteg hazai KKV nem rendelkezik elegendő erőforrással ahhoz, hogy hatékonyan tudja beszedni kiállított számláit, ez pedig az anyagi tervezést is megnehezíti. Mindennek most fokozottan nagy a jelentősége egy olyan világjárány során, amely rengeteg kis- és középvállalkozást a szakadék szélére sodort pénzügyileg. Ebben a helyzetben a váratlanul megugró készpénzciklus sokakat a csőd szélére juttathat, míg a pénzintézetek és faktoring szolgáltatók képesek jóval gyorsabban beszedni a tartozásokat. Egy klasszikus win-win megoldásról van tehát szó a Péntech és ügyfelei esetén, ami szignifikáns értéket teremt mindkét félnek.

A jelek szerint a digitális faktoring szolgáltató megoldásaiban a Nemzeti Innovációs Szövetség is meglátta a potenciált, a legjobb startup innovációnak járó díj pedig méltó gazdára talált. Kíváncsian várjuk, hogy a jövőben milyen újabb digitális termékekkel és szolgáltatásokkal áll elő a vállalat. 

Bátorfi Botond

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.