Zöld bankszámlacsomagok

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek mai adásában Bátorfi Botond, a Peak üzleti elemzője és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető a zöld bankszámlacsomagokról beszélgetnek. Zöld bankszámla lényegében lehet bármilyen hagyományos bankszámla megoldás, amelyre valamilyen zöld logikát építenek, legyen szó faültetési programokról, a környezettudatos vásárlások utáni jutalom pontokról, fenntartható bankkártyákról, vagy éppen karbonkövetési megoldásokról. Például az ügyfelek számára kínálható olyan környezetbarát bankszámla, mellyel a kártyához köthető meghatározott mértékű költekezések után, vagy a számlavezetési díj egy részének felhasználásával karbonsemlegesítő projektek támogatása valósítható meg.

Az amszterdami központú challenger bank, a Bunq például rendelkezik egy olyan opcióval számlaszolgáltatásán belül, amellyel a bank egy magasabb összegért cserébe vállalja, hogy minden az opcióval élő ügyfél által elköltött 100 dollár után elültet a nevükben egy fát. Ezzel a megoldással a Bunq a 2020-as év elején két hónap alatt 40 000 fa elültetésére volt képes, a bank ügyfelei azóta több, mint 5 millió fát ültettek el.

Hasonló bankszámlát kínál az Aspiration is, amely az ügyfelek minden tranzakcióját követően a tranzakció összegét egész számra kerekíti, a különbözetet pedig szintén faültetési programok támogatására használja. A Bank of the West pedig a Planet névre hallgató folyószámla programja által generált nettó árbevétel 1%-át ajánlja fel környezetvédelmi célok támogatására, elsősorban szintén erdővédelmi projekteknek.

Hogy ezek a megoldások milyen előnyöket kínálnak az ügyfeleknek és a bankoknak az kiderül a lenti linken böngészőből, vagy Soundcloudon egyaránt meghallgatható adásból.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.