Többen élhetnek a rövidített munkaidő esetén igényelhető bértámogatással

[ad_1]2020. 04. 27.Tilla Fehér

Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy a német „kurzarbeit” támogatási rendszer mintájára milyen intézkedésekkel igyekszik a kormány támogatni a munkahelyek megtartását.

Kevesebb, mint két héttel az eredeti rendelet kihirdetése után már változtak is a szabályok . A változás célja, hogy többen élhessenek a támogatás lehetőségével, és a támogatás összege is növekszik. Lássuk a részleteket:

fotó: taxback.cz
  • Rugalmasabban alakítható a rövidített munkaidő hossza – eddig 30-50 százalékos munkaidő-kiesés esetén lehetett igénybe venni a támogatást. A munkaidő-kiesés támogatás szempontjából elfogadható mértéke most 15-75%-os sávra bővült.
  • A támogatás igénybevételének esetére előírt létszámtartási kötelezettség csak a programban résztvevő dolgozókra alkalmazandó.
  • Ha a csökkentett munkaidő nem haladja meg a módosítás előtti munkaszerződés szerinti munkaidő felét, nem kötelező az egyéni fejlesztési időben való megállapodás.
  • Szintén könnyítés, hogy ha a munkaidő csökkentésének mértéke meghaladja az 50%-ot, a támogatással együtt számolt munkabér összegének a támogatás időtartama alatt nem kell elérnie a munkavállaló eredeti alapbérét.

Nem változik a bértámogatás mértéke, de változik az összege, a támogatás szempontjából elfogadott munkaidő kiesés mértékének növekedésével párhuzamosan. Eddig 75 ezer forint volt a támogatás felső határa, most 112 ezer forint lett.

  • Párhuzamosan is alkalmazható a munkaidőkeret és a bértámogatás.
  • Távmunka és otthoni munkavégzés esetén is igényelhető a bértámogatás.
  • Munkaerő-kölcsönző cégekre is vonatkozik az új támogatási program.
  • Egyszerűsödik a támogatás igényléséhez kapcsolódó adminisztráció is.

További részletek a Magyar Közlöny 82. számában.

 [ad_2]
https://www.trustchain.com/hu/2020/04/27/tobben-elhetnek-a-roviditett-munkaido-eseten-igenyelheto-bertamogatassal/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.