Több pénz marad a zöld vállalatoknál

A fenntarthatóság egyszerre társadalmi és gazdasági érdek is. A környezetkímélő megoldások bevezetése általában költséghatékonyabb vállalati működéshez is vezet. A Trend FM-en futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek következő néhány adásában a műsor állandó szakértője, Bátorfi Botond és Machán-Csetvei Frigyes műsorvezető gyakorlati példákkal segítenek a vállalatok károsanyag-kibocsájtásának csökkentésében és a költségmegtakarításában. A vállalati karbonlábnyom megértése kulcsfontosságú a sikeres zöldüléshez.

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adása a „Zöld vállalatok” sorozat bevezetője, amelyben szakértőnk a fenntartható vállalati működés alapfogalmait mutatja be.

A karbonlábnyom megmutatja, hogy egy vállalat, személy vagy termék milyen hatást gyakorol a környezetre. Például mennyi üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá egy adott időszak, vagy akár egész élettartama során. A karbonlábnyom mértékegysége a tonna szén-dioxid egyenérték. Minél nagyobb egy cég karbonlábnyoma, annál nagyobb a globális felmelegedéshez való hozzájárulása.

A vállalati karbonlábnyomnak három komponense van. A legegyértelműbb a vállalat saját kibocsátása, legyen az egy autó-flotta vagy a telephely emissziója, esetleg egy gyártási folyamat hatása. A második karbonösszetevő a vállalat által vásárolt energia kibocsátása, amely az energiahatékonyság fejlesztésével redukálható. A harmadik emissziós terület pedig a vállalat értékláncához kötődik. Ebbe a kategóriába beletartozhat a hulladékgyűjtés módja, az ügyfelek és beszállítók céghez köthető kibocsátásai, de még a dolgozók munkahelyi bejutásának kibocsátása is. 

A Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogy melyik terület hogyan járul hozzá a karbonlábnyomhoz. Emellett megtudható az is, hogy milyen módokon csökkenthető a vállalat működésének környezetterhelése. A soron következő adásokban szakértőnk olyan gyakorlati tippeket hoz a hallgatóknak, amelyek a kibocsátások csökkentése mellett a költségek mérséklésére is alkalmasak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.