Saját bankot indított az ismert rapper

Nem elhanyagolható összeggel, 45 millió dollárral (kb. 17,6 milliárd forint) gazdagodott a Greenwood Bank a napokban. Az amerikai digitális bankot többek között egy rapper, a főleg a Run the Jewels rapduó tagjaként ismert Killer Mike alapította. A Greenwood kifejezetten az USA-ban élő fekete és latino közösségek tagjait veszi célba szolgáltatásaival.

2020-ban létrehozott digitális bank megálmodói között ott van Andrew Young, Atlanta korábbi polgármestere, valamint Ryan Glover, egy népszerű zenei TV-csatorna alapítója is. A három híresség úgy döntött, létrehoznak egy olyan pénzügyi szolgáltatót, amely kifejezetten az említett kisebbségek igényeihez szabja megoldásait. Legújabb befektetési körükben olyan nagy amerikai bankok kockázati tőkealapjai vettek részt, mint a Bank of America, a Citi, vagy a Wells Fargo. 

Tragikus eseménynek állít emléket a név

A Greenwood az oklahomai “Black Wall Street”-ről kapta a nevét. Ez volt az a Tulsa város Greenwood nevű negyedében található utca, amely a 20. századik elején a fekete üzleti élet legfontosabb központjának számított. 1921 tavaszán szonban két napon keresztül a helyi fehér lakosság egyes tagjai csoportos támadást indítottak a jómódú fekete lakosai ellen. 

A terrorcselekmény hivatalosan 39, a gyakorlatban valószínűleg 200-300 életet követelt. Az eseményt azóta tulsai faji mészárlásként tartják számon, a Greenwood alapítói pedig a maguk módján viszik tovább az akkori áldozatok emlékét. 

Fel van adva a lecke

Az ambíciók tekintetében nem lehet panasz arra, hogy a Greenwood alapítói kicsiben gondolkodnának. Céljük, hogy csökkentsék az etnikumok közötti vagyoni különbségeket. Nem kis differenciáról van szó, hiszen a fekete lakosság annak ellenére csak a nemzeti összvagyon 4 százalékával rendelkezik, hogy a lakosság 13 százalékát teszi ki. 

Úgy tűnik ez a filozófia nem csak a nagybanki befektetők figyelmét keltette fel, az ügyfelek száma már átlépte a 100 ezret. Ennyien tehát már elérik a digitális bank által kínált pénzügyi termékeket, amelyeket szabályozott pénzintézetekkel közösen dobtak piacra. 

Nem mindennapi trió: egy rapper, egy politikus, egy üzletember

Az alapítók viszont nem álltak meg a pénzügyi szolgáltatásoknál. Létrehoztak egy több mint egymillió tagot számláló privát közösséget is. Ehhez korábban felvásárolták a The Gathering Spot nevű privát klubot, valamint a Valence karrierfejlesztési és álláskeresési portált. 

A Greenwood Elevate névre hallgató közösségének exkluzív klubházakhoz, egy kapcsolatépítő platformhoz, valamint releváns állásajánlatokhoz férhetnek hozzá. Részt vehetnek továbbá meghívásos alapon működő rendezvényeken és igénybe vehetnek luxus utazási szolgáltatásokat is. Ebből a szempontból a Greenwood hasonló vonalat követ, mint a bevándorlókra szakosodott neobank, a Majority. Utóbbi szintén a digitális termékeket ötvözi az offline térben átélhető élményekkel, eddig kifejezetten sikeresen

Az egyik alapító, Ryan Glover szerint azt szeretnék, ha a Greenwood válna a fekete és latino lakosság vagyonteremetésének elsőszámú platformjává. Hozzátette, ezzel egyidőben az erős közösségi kapcsolódás és a kollektív professzionális fejlődés áll majd a digitális bank értékajánlatának középpontjában. Az ismert alapítókat és a nagynevű befektetőket látva még ezek a nagy álmok sem teljesen elérhetetlenek.

(Forrás: Finextra)

(Borító: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.