Ötvenszeresére nőhet a tokenizációs piac 2030-ra

Egy új jelentés szerint a globális illikvid eszközök – például ingatlanok, nagy értékű művészeti alkotások, állami infrastruktúra és magántőke – tokenizálása 2030-ra 16 ezer milliárd dolláros üzleti lehetőséget jelent majd. Cikkünkben Czeglédi Tamás, a Blockchain Koalíció szakmai vezetőjeként és a Blockchaineum társalapítójaként fejti ki véleményét a tokenizációs piaccal kapcsolatos izgalmas előrejelzésről.

A Boston Consulting Group (BCG) globális tanácsadó cég és az ADDX, mint Ázsia egyik legnagyobb magánpiaci tőzsdéje, közös jelentésében azt jósolja, hogy a tokenizáció növekedése a kriptotél miatt arra készteti a piaci szereplőket, hogy életképesebb blokklánc-használatra összpontosítsanak.

Merész, de nem lehetetlen a kitűzött növekedés

,,Első hallásra erős kijelentésnek tűnhet egy ekkora növekedési predikció, és egy jóslatról nyilván nehéz ítéletet mondani, de a blockchain – több diszruptív technológia mellett – valószínűleg még évekig gyors növekedési szakaszban marad.” – emelte ki Czeglédi Tamás.

Az eszköz-tokenizálás olyan tokenek létrehozását jelenti a blokkláncon, amelyek egy fizikailag létező eszközt képviselnek a hatékonyabb tranzakciók elősegítése érdekében.

„A kriptotél megszorította a teljes blokklánc-szektor pénztárcáját. Számos Web3 céget ez hátrányosan érint. Azok a projektek azonban, amelyek bizonyítani tudják az eredendő értéket, a skálázhatóságot és a hagyományos pénzügyi ökoszisztéma fejlesztésének lehetőségét, valóban előnybe kerülhetnek a jövőben.”

– nyilatkozta Sumit Kumar, a BCG South East Asia ügyvezető igazgatója és partnere.

Az elemzés szerint az eszköztokenizációs projektek életképesek ebben a tőkekorlátos környezetben, és ezért nagyobb az esély arra, hogy felkeltsék a befektetők figyelmét.

Tokenizációs hullám következhet

Czeglédi Tamás véleménye szerint is rengeteg – még talán fel sem ismert – lehetőséget rejt magában a tokenizáció: ,,A blockchain technológiához kapcsolódó alkalmazások annak ellenére tudták tartani a lépést a piacon, hogy a blokklánc szabályozási szempontból nem élvez egyöntetű támogatottságot. A “kriptók” megítélése szabályozási szempontból eltérő, de technológiai szempontból a tokenek integráns részét képezik a blokkláncnak. Márpedig a kriptók is tokenek. Ennek is köszönhetően a tokenizáció az egyik leginkább alulértékelt fejlődési irány jelenleg, ami ráadásul nem is kizárólag a tanulmányban említett fizikai eszközök likviddé tételére alkalmas.”

Sumit Kumar véleménye szerint ez a jelentés azt vetíti előre, hogy az eszközök tokenizálása még konzervatív módszertan alkalmazásával is 16,1 ezer milliárd dolláros üzleti lehetőséget jelenthet 2030-ra. A legjobb forgatókönyv szerint ez a becslés akár 68 ezer milliárd dollárt is elérheti.

,,A tokenek növekvő elfogadottsága várhatóan pozitívan hat vissza a kriptók elfogadására is, így kialakítva egy pozitív visszacsatolást. Az ötvenszeres növekedést nem tudom ígérni, de abban biztos vagyok, hogy a tokenizációról szól a közeli jövő.”

– nyilatkozta Czeglédi Tamás.

Megállapítások a jelentésben

A jelentés szerint az érintettek kedvezőbb üzleti hangulata és a monetáris hatóságok általi elismerés növekedése az évtized végére a globális GDP 10 százalékára növelheti a tokenizált eszközök arányát.

A BCG és az ADDX jelentése öt olyan jelet sorol fel, amelyek arra utalnak, hogy az eszközök tokenizálása a széles körű globális elterjedés küszöbén állhat: 

  1. megnövekedett a kereskedési volumen a tokenizált eszközökben;
  2. az érdekelt felek hozzáállása számos országban javul;
  3. a monetáris hatóságok és a szabályozók körében több eszközosztály tokenizálását engedélyezik;
  4. egyre több eszközosztályt tokenizálnak már; valamint
  5. nő az aktív fejlesztői tehetségek száma a blokklánc térben.

A jelentés további ajánlásokat is tesz a jelenlegi és potenciális érdekelt feleknek.

„Az eszközök ára csak akkor emelkedhet a valódi gazdasági értékükig, ha a befektetői részvétel és a tulajdonjog átruházásának technikai akadályait csökkenteni tudjuk. Az akadályok leküzdésére szolgáló technológia hosszú évekig túl drága volt, ezért csak nyilvános tőzsdéken volt elérhető. A blokklánc megváltoztatja a helyzetet, mert költséghatékonyan alkalmazható magánpiacokon és alternatív eszközökön, ahol kevesebb a befektető, de azok tőkéje elegendő és a termékek jobban testreszabottak.”

– mondta Oi-Yee Choo, az ADDX vezérigazgatója.

A Blockchaineum tokenizációval, és a hozzá kapcsolódó üzleti stratégiákkal foglalkozik, és a témában nemrég készített egy közös kiadványt a Fintech.hu csapatával.

(Forrás: The Fintech Times)

(Címlapkép: Depositphotos)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.