A családi vállalatok jobban bírják a háború hatásait

Magasabb bevételekre, valamint új beruházásokra számítanak a következő évben a hazai családi vállalatok. Többen úgy ítélik meg, hogy az orosz-ukrán háború egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékben van hatással üzletvitelükre.

Minderre a K&H Csoport családi vállalatok indexe derített fényt, amely kiemelten foglalkozik ezzel a piaci szegmenssel. A csoport meglátása szerint:

„A családi vállalatok meghatározó stabilitást adnak a gazdaságban, hiszen szerkezetük, gondolkodásmódjuk, felépítésük következtében általában ellenállóbbak a gazdasági kihívásokkal szemben, mint a hagyományos cégek.”

A megkérdezett cégek válaszai alapján meg is állja a helyét az állítás. Itt viszont fontos megjegyezni, hogy az adatok alapján még a második negyedévben, azaz július előtt zajlott a kutatás – számos ma már ismert, jelentős fejlemény előtt. Lássuk hát pontosabban, hogy miként látták a bevételek és beruházások alakulását akkor a hazai vállalkozások.

Milyen mértékben befolyásolja a következő egy évi pénzügyi és beruházási terveket az orosz-ukrán konfliktus?

Mint az alábbi ábrán látható, a családi vállalatok több mint háromnegyede (76%) egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékben érezte úgy, hogy hatással lenne az orosz-ukrán háború a beruházási terveikre. A nem családi vállalatok esetében közel kétharmad ez az érték (62%). A különbség főleg azokból a válaszokból jön, amelyek kisebb mértékű érintettséget vizionáltak.

Arányaiban feltűnőbb, hogy mely vállalkozások számítanak nagyobb mértékű vagy döntő erejű háborús befolyásra beruházásaikat illetően. A családi vállalatok 14%-a, a nem családi vállalatok 33%-a vár nagyobb mértékű hatást. Itt több mint kétszeres a különbség.

A skála végéhez érve egy erősebb változás figyelhető meg. Az első három válaszból általánosan az következik, hogy a családi vállalatok beruházásait kevésbé érinti az orosz-ukrán háború, mint a többi megkérdezettet. Ez viszont teljesen borul, amikor arról van szó, hogy mely cégek beruházásait befolyásolja döntően. Itt már a családi vállalatok jelentős része képviselteti magát (10%), míg a nem családi vállalatok kevésbé (4%).

Árbevétel várakozás és beruházási szándék a következő egy évben

Az árbevétel várakozások terén igen szélsőségesek a családi vállalkozások válaszai a nem családi vállalkozásokéhoz mérten, ugyanis aránylag többen várnak növekvő és csökkenő bevételt is. A családi vállalatok 34%-a növekvő belföldi, 32%-a pedig növekvő külföldi értékesítést vár. A hagyományos cégek kevésbé optimisták, ott ezek az értékek 18%-nál és 26%-nál álltak meg.

Belföldön a megkérdezett családi vállalatok 12%-a és a nem családi vállalatok 10%-a számol csökkenő bevétellel. A külpiaci bevételek esetében ez a két érték 13% és 8%. A hagyományos cégek inkább arra számítanak, hogy árbevételük nem változik – 72% így látja a belföldi tevékenysége alakulását, 67% pedig a külföldit.

Ahogy a háborús hatások kapcsán, úgy a beruházási szándéknál is előjön a családi vállalkozások optimizmusa. A megkérdezettek kétharmada (67%) ugyanis tervezi, hogy valamilyen formában pénzt fordít üzletfejlesztésre. A nem családi vállalkozások kevesebb mint fele gondolkodik ugyanígy (44%).

Egy fontos kérdés kimaradt: hogy reagálnak a vállalatok az energiaválságra?

A kutatás nem tért ki közvetlenül a hazai vállalkozások véleményére az energiaválságról. Mivel az adatgyűjtés a második negyedévben történt, így sokakban nem realizálódhatott kellőképpen vagy egyáltalán nem is tudták, hogy milyen változások várhatók az energiapiacon.

Ma már tisztában vagyunk azzal, hogy az árak emelkedése megtöbbszörözi a rezsiköltségeket, óriási mértékben megnehezítve a vállalati működést. A kedvezményes, egyetemes energiaszolgáltatáshoz képest villamosenergia 36 forint/kilowattóra helyett 400-500 forint lesz, a gáz pedig 150 Ft/köbméter helyett több mint 600 forint a G7 szerint.

A magasabb kiadások elsősorban a terjeszkedési büdzsébe ehetnek bele, így a tervezett beruházások jelentős része meghiúsulhat. Ha viszont ezen a szinten megállnak az árváltozások üzletvitelre gyakorolt hatásai, akkor a cégek még elégedettek is lehetnek. A fűtési szezon kezdetével egy nagy csődhullám várható Magyarországon, amely után csak a legversenyképesebb cégek maradnak fenn. Már most érdekes, hogy milyen válaszokat hoz a K&H családi vállalat indexének következő kiadása.

A Fintech Világa – Blockchain Percek műsorában több adásban is foglalkoztunk már a fenntarthatóság és az energiafelhasználás témakörével. Akit közelebbről is érdekel a blockchain szerepe, ezekből az adásokból válogathat:

  1. Megoldásra vár a kriptobányászat kérdése
  2. Környezetvédelmi jelentések blockchainen
  3. A blockchainnel az energiaválság ellen
  4. Karbonkredit-kereskedés a blockchainen

(Forrás: Sajtóközlemény)

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.